01:23:05 29.03.2024
Stiri

Conferința la Munchen a confirmat: NU există premise pentru îmbunătățirea relațiilor moldo-ruse

Politică 19.02.2018 17:05 Vizualizări1786 Autor: Ziarul National
Conferința la Munchen a confirmat: NU există premise pentru îmbunătățirea relațiilor moldo-ruse


Conferința internațională pe probleme de securitate de la Munchen care s-a încheiat ieri nu a reușit să pună bazele unei relansări a relației Moscova-Bruxelles, care ar fi influențat pozitiv și situația din Republica Moldova, consideră unii analiști de la Chișinău.

În același timp, deși în timpul discuțiilor premierul Pavel Filip a vorbit despre dorința de normalizare adialogului Chișinău-Moscova, nu există premise pentru îmbunătățirea relațiilor moldo-ruse, constată experții.

Moscova dorește să fie un partener de încredere al Occidentului, a declarat la Munchen, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. El a subliniat că Rusia își dorește o Uniune Europeană predictibilă şi puternică, dar, în același timp, a acuzat NATO, SUA şiblocul comunitar de propagandă antirusească.

Pornind de la lipsa de încredere între Moscova și Occident este puțin probabil ca discuțiile de la Munchen să permită relansarea dialogului în condițiile neîncrederii dintre cele două părți, a comentat pentru Radio Chișinău, analistul politic Anatol Țăranu. El a menționat că discuțiile reprezintă o încercare de redresare a situației, dar, cel puțin deocamdată, fără efecte. Din cauza tensiunilor Moscova-Bruxelles este afectată și Republica Moldova, a menționat Anatol Țăranu.

„Sunt pesimist în privința redresării cardinale în timpul apropiat, dar e bine că există acest dialog. Ce privește relația cu Republica Moldova, eu cred că ameliorarea relațiilor Rusiei cu UE ar avea un efect benefic și asupra relațiilor moldo-ruse”, spune el.

Republica Moldova a fost reprezentată la evenimentul de la Munchen de premierul Pavel Filip care a discutat cu mai mulți oficiali despre reformele pro-europene ale Guvernului, dar și necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul din stânga Nistrului. Republica Moldova are o relație complicată cu Federația Rusă și își dorește ca aceasta să se bazeze pe respect reciproc, nu pe interese geopolitice, a declarat premierul Pavel Filip.

Având în vedere situația actuală, inclusiv contextul preelectoral din Republica Moldova este puțin probabilă o relansare a dialogului politic, dar și comercial cu Federația Rusă, consideră expertul Veacesav Berbeca.

„Nu cred că este posibilă o ameliorare pentru că știm că FR sprijină anumite partide politice din Republica Moldova și va depune tot efortul pentru a influența rezultatele alegerilor în favoarea partidelor pe care le sprijină. Aceasta este o problemă atunci când vorbim de relația moldo-rusă”, potrivit expertului.

Conferința internațională pe probleme de securitate de la Munchen reunește anual în metropola bavareză politicieni şi factori de decizie importanți în domeniul politicii externe și securității din întreaga lume. Printre principalele subiecte din aceste an au mai fost Brexit-ul, situația din Orientul Mijlociu, Coreea de Nord și din Ucraina.

Sursa: radiochisinau.md


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md