Lăcașurile sfinte nu sunt accesibile pentru majoritatea persoanelor cu deficiențe locomotorii

irina

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove discriminează persoanele cu dizabilități, întrucât lăcașurile sfinte nu ar fi accesibile pentru majoritatea persoanelor cu deficiențe locomotorii.

De această părere este Irina Revin, președinta Asociației Antreprenorilor cu Dizabilități din Republica Moldova. Astfel, pe 21 noiembrie 2017 tânăra a depus o plângere către Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității în care a sesizat despre neaccesibilitatea în locașul de cult Catedrala Nașterea Domnului din Chișinău, fapt ce constituie discriminare pe criteriul de dizabilitate în realizarea dreptului la libertatea religiei.

În data de 12 ianuarie 2018 a avut loc ședința publică unde a fost examinată cererea, la care reprezentanții Mitropoliei nu au fost prezenți pentru ași exprima poziția.

În urma audierilor, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a constatat prezența discriminării indirecte pe criteriu de dizabilitate, iar BOM a fost impusă să accesibilizeze accesul în Catedrala Nașterea Domnului din Chișinău, precum și în toate locașele de cult afiliate Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove.

Mai mult, în caz de nerespectarea deciziei Consiliului, autoarea plângerii Irina Revin, împreună cu avocatul Vadim Vieru, vor merge în instanța de judecată.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente