Producători și procesatori de fructe, nuci și miere participă într-o misiune de afacere în Emiratele Arabe Unite

Asociația Moldova Fruct, alături de 6 producători și procesatori de fructe, nuci și miere de albine participă, în perioada 18-22 februarie, cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă din Moldova, într-o misiune de afacere la expoziția internațională GulFood, Dubai (Emiratele Arabe Unite).

Agenda misiunii include vizitarea expoziției și a standurilor potențialilor cumpărători ai fructelor moldovenești, precum și o serie de întâlniri cu importatori, distribuitori și comercianți din zonă.

Grupul din Republica Moldova va încerca să stabilească și o serie de întâlniri cu reprezentanții rețelelor de comerț cu amănuntul active în țările din Golf.

„Pentru sectorul de fructe al Republicii Moldova destinația Orientul Mijlociu și țările din această zonă pot fi considerate drept piețe țintă pentru fructele moldovenești în perspectivă medie și de lungă durată. Vorbim despre o piață neexplorată, dar cu o cerere mare de fructe și legume. Producătorii din Moldova pot găsi aici cumpărători pe diferite categorii de preț: mediu sau extra. Dacă vorbim despre produse de calitate extra facem referință la țările bogate: Emiratele Arabe Unite, Oman, Qatar, Iordania. Pentru alte categorii de preț luăm în calcul Arabia Saudită și Egipt”, consideră Iurie Fală, director executiv al Asociației Moldova Fruct.

Potrivit lui, produsele agricole moldovenești sunt apreciate pe piețele netradiționale, deoarece sunt deja încercări modeste de a export mere și struguri în Dubai, Bangladesh sau Mongolia

Gulfood Dubai este singurul eveniment de asemenea amploare din regiunea Golfului și Africii de Nord de la început de an.

„Istoric, zona Golfului Persic a fost mereu o punte de tranziție pentru comerțul internațional. Expoziția la care mergem este importantă pentru familiarizarea cu piețele alternative de export, cum sunt țările Golfului Persic, Africii și a Asiei. Avem scopul de a stabili contacte și să studiem cum funcționează piața acestor produse în țările din Golf, să aflăm mai multe detalii despre cerințele față de fructe, nuci, miere, să ne orientăm ce fel de produse solicită această piață. Consumatorii de pe aceste piețe au o tradiție de consum mai specifică”, menționează Vadim Codreanu, director marketing în cadrul Moldova Fruct.

El a spus că produsele din Republica Moldova atrag cumpărătorii prin gustul deosebit, însă mai este de muncit la aspect și ambalaj.

Participarea la expoziții internaționale și misiuni de afaceri, în cadrul acestora, s-au dovedit a fi eficiente pentru promovarea fructelor și altor produse de valoare înalte moldovenești, atât pe piețele tradiționale, cât și pe altele puțin explorate de producătorii autohtoni.

În cadrul târgurilor internaționale, producătorii moldoveni au reușit să facă cunoștințe cu tendințele și standardele de pe diferite piețe, dar și să găsească noi cumpărători. Proiectul USAID/APM a susținut în mai multe rânduri participarea producătorilor din Republica Moldova la expozițiile internaționale pentru a valorifica oportunitățile oferite de piețele netradiționale pentru produsele moldovenești.

Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Republica Moldova este o organizaţie necomercială, nonguvernamentală şi apolitică, membrii căreia sunt mai mult de 170 producători de fructe de pe întreg teritoriul ţării.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.