Femeile din Arabia Saudită vor putea să-şi deschidă propriile afaceri

18 februarie 2018, ora 15:05

“Femeile pot acum să-şi lanseze propriile firme şi să beneficieze de serviciile online ale guvernului fără a trebui să dovedească consimţământul unui tutore”, a anunţat Ministerul Comerţului şi Investiţiilor pe site-ul său de internet.

Femeile saudite erau obligate până acum să prezinte dovada permisiunii din partea unui tutore masculin – de obicei soţul, tatăl sau fratele – pentru a putea începe procedurile administrative.

De anul trecut însă, puternicul prinţ moştenitor Mohammad bin Salman, în vârstă de 32 de ani, a lansat o serie de reforme pentru a stimula participarea femeilor la viaţa publică.

Obiectivul este de a face ca forţa de muncă feminină să crească de la 22%, la peste 30% până în 2030.

La 12 februarie, parchetul din Riad şi-a anunţat intenţia de a recruta în premieră femei.

Serviciul saudit al paşapoartelor a anunţat recent că a primit 107.000 de CV-uri de femei pentru 140 de posturi vacante în aeroporturi şi la posturile de frontieră.

Anul trecut, regatul a anunţat că femeilor vor fi autorizate să conducă autovehicule pe străzile din Arabia Saudită începând din iunie 2018. De asemenea, ele au putut, din ianuarie, să intre pentru prima dată pe stadioane de fotbal.

Mohammad bin Salman a promis o Arabie Saudită “moderată şi tolerantă”, ceea ce reprezintă o ruptură cu wahhabismul, o viziune foarte strictă a islamului care a dăunat până acum imaginii sale în Occident.

Femeile saudite se confruntă însă cu numeroase alte restricţii. În virtutea sistemului de tutelă masculină, ele trebuie să obţină permisiunea unui bărbat din familia lor pentru studii, călătorii sau alte activităţi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram