Fostul primar al Ciudad de Mexico este, potrivit unor sondaje din ultimele două săptămâni, favorit.

De cealaltă parte, avocatul Ricardo Anaya Cortés, în vârstă de 38 de ani, va fi foarte probabil candidatul coaliţiei Por México al Frente.

Alegerea formaţiunii politice aflate la conducerea ţării, Partido Revolucionario Institucional, va fi Jose Antonio Meade, fost ministru de Finanţe, în vârstă de 48 de ani. În sondaje, el se află la o distanţă considerabilă de cei doi, în urma scndalurilor în care au fost implicaţi membri ai guvernului.

Partidele majoritare vor organiza duminică evenimente la care vor anunţa candidaţii.

Lopez Obrador a jurat să combată corupţia şi inegalitatea, fără a destabiliza macro-economia. Unii investitori internaţionali sunt îngrijoraţi că el ar putea submina decenii de reforme. Analiştii spun că el ar putea încetini ritmul impus de preşedintele Enrique Peña Nieto, privind investiţiile private şi că se va confrunta cu un congres divizat, fapt care va face improbabilă orice schimbare rapidă în tactică.

Anaya a demisionat în decembrie din funcţia de preşedinte al formaţiunii de centru-dreapta Partido Acción Nacional (PAN), pentru a fi candidat al alianţei de centru-stânga Partido de la Revolución Democrática (PRD), care alături de PAN şi Movimiento Ciudadano (MC) formează Por México al Frente.

Coaliţia sprijină un program pentru crearea unui venit universal de bază pentru a lupta împotriva sărăciei.

Neputinţa în faţa corupţiei şi creşterea ratei criminalităţii sub conducerea lui Peña Nieto, au afectat credibilitatea lui Meade, care promite să fie dur în ceea ce priveşte corupţia.

Alegerile prezidenţiale de anul acesta din Mexic sunt şi primele la care pot participa candidaţi independenţi. Margarita Zavala, soţia fostului preşedinte Felipe Calderon, şi Jaime Rodriguez calderon, care a devenit primul guvernator mexican independent în 2015, sunt aşteptaţi să îşi depună candidaturile.