O şcoală din România a fost transformată în Muzeul Mărţişorului, unic în lume

O şcoală dintr-o comună gorjeană, care în al Doilea Război Mondial a fost grajd, a fost transformată în Muzeul Mărţişorului, unic în lume. Sute de mărţişoare cu foi de porumb, de fasole sau cu şnur de lână vor fi expuse aici în martie.

Mărţişoarele donate atât de localnici, cât şi de români din majoritatea regiunilor ţării vor fi expuse într-o şcoală din comuna Stoina, iar astfel şcoala veche de 100 de ani devine, din luna martie, Muzeul Mărţişorului.

Podoabele tradiţionale provin din toate colţurile ţării şi fiecare are propria poveste. Autorităţile locale au primit sute de mărţişoare, unele cu vechime considerabilă, păstrate de localnici.

Şcoala Primară Stoina a fost transformată într-un muzeu unic în lume, Muzeul Mărţişorului. Am strâns mărţişoare din mai multe zone ale ţării, cu sprijinul Muzeului de Etnografie Iaşi, al Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova, al Ambasadei Macedoniei, Ambasadei Bulgariei, Institutului de Etnografie şi Folclor, Institutului Limbii Române, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Acesta va fi inaugurat pe 4 martie, când are loc o nouă ediţie a Festivalului Mărţişoare Folcloricei, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ioana Buşe, primarul comunei Stoina.

Potrivit lui, există hotărârea de Consiliu Local de anul trecut privind înfiinţarea muzeului. Intrarea în muzeu va fi gratuită.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.