/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Tineri și după 60 de ani. Zeci de bătrâni își încep ziua cu sport la Valea Morilor: „Sunt aici în ultimii 30 de ani” 

missing
16 februarie 2018, ora 17:15

Pe Anatol Petrencu l-am prins în parc zilele trecute. Are 64 de ani și este profesor de istorie. Iar pe lângă pasiunea s-a de  a preda și de a răscoli trecutul, practică sportul – o pasiune practicată încă din tinerețe.

„Altceva nu am, decât să cercetez istoria. Și aici m-ați prins la sport. He he. Am făcut școală sportivă. Cred că am avut categoria 1 la atletica ușoară, asta înseamnă fugă, sărituri în înălțime, în lungime”, susține profesorul de istorie.

Cu mici excepții, dimineața, își începe ziua cu două ore de sport în aer liber. „Atunci când plouă nu fac și atunci când am ore foarte dimineața iarna. Că dacă-i vară de pe la ora 5 pornesc și așa cum vedeți aici în jurul lacului din Valea Morilor fac un cerc și jumătate așa și aici la aparate sportive. Și așa în jur de o oră 30, două ore. Cam atâta îmi ia”,menționează profesorul de istorie.

Nu-și poate închipui viața fără mișcare nici nea Vasile care, la ai săi 71 de ani, se simte adolescent sufletește și fizic. „Acum, fiind la pensie, mi-am pus scopul să fac mișcare, să fiu în mișcare. Ieri mi-am curățat zăpada în fața casei de câteva ori, astăzi fac plimbare 01:03-01:06 Câți kilometri parcurgeți în fiecare zi? Aproximativ 5 kilometri,” adaugă pensionarul.

Și domnul Dumitru, care are 75 de ani, își începe ziua foarte devreme. „Pentru că sunt 3 kilometri și 200 de metri împrejur, ceea ce ne trebuie 30 de minute. Și asta se repetă în fiecare zi? De câți ani? De mulți ani, e greu să spun. Aici în ultimii 30 de ani permanent,” susține pensionarul.

Iar pentru că face multă mișcare, moș Dumitru nu are restricții atunci când este vorba de mâncare. „Nu țin cont de recomandări. Carne pește, tot ce mănâncă un om. Tot ce mănâncă un om. Și un pahar cu vin,” subliniază Dumitru.

Iar după ce și-au luat doza de energie, sportivii au transmis și un mesaj tinerilor care încă lenevesc.

„Mă îngrijorează mai mult tinerii care nu practică sportul la școală.”

„Să depășească lenea!”

„La toți să iasă încoace că-i mai vesel și-i mai bine. Dacă întâlnești soarele în picioare, ajungi mai departe oleacă. La orice vârstă.”

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram