/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ „Bâta politică” a democraților? „PDM vrea să controleze listele electorale ale oponenților”

missing
16 februarie 2018, ora 16:59

„Ea va fi o bâtă politică. De fapt, asta e încă o găselniță de a se debarasa de candidaturile care nu le plac democraților”, spune deputata PLDM, Maria Ciobanu.

„Aici puțini trec expertiza psihică, dar încă pe cea de integritate. Este un canal corupt și un impediment suplimentar pentru candidații care nu sunt pe gustul puterii”, susține Oleg Reidman, vicepreședintele fracțiunii PCRM.

„Doar judecata poate să-ți spună dacă ești compatibil sau nu pentru a candida într-o funcție. Noi deja vedem că se încearcă diferite mecanisme pentru a controla procesul electoral”, menționează Lilian Carp, deputat PL.

Deși au votat împreună modificarea Codului Electoral, socialiștii încă nu au decis dacă vor susține inițiativa democraților, care obligă viitorii candidați electorali să obțină un certificat de integritate pentru a fi înscriși în cursă.

„Pentru a curăța terenul politic se poate utiliza inclusiv neeliberarea acestor certificate”, a declarat Grigore Novac, deputat PSRM.

Deși printre autorii proiectului se numără și un deputat PPEM, popular-europeanul Valeriu Ghilețchi spune că încă nu a analizat dacă inițiativa lasă loc pentru abuzuri: „Ar exista, totuși, o teamă ca nu cumva anumite instituții să fie antrenate în declararea persoane integre sau neintegre”.

Cei din PD insistă că vor oameni „curați” în funcții publice.

„Din toate se fac instrumente, în viziunea dânșilor, de o natură sau alta. Dar eu chiar nu văd o problemă în acest sens”, spune Raisa Apolschi, deputat PDM.

Documentul, eliberat de Autoritatea Națională de Integritate, ar putea deveni obligatoriu pentru cei care vor dori să participe la un concurs public și pentru candidații care vor să intre în alegeri. Unii experți spun că „certificatul” pe care vor să-l introducă democrații este, de fapt, un filtru, „o pârghie adițională în mâinile celor de la putere de a influenta listele electorale ale oponenților politici”. În plus, nu este clar cum ANI va elimina din cursă candidații asupra cărora nu s-au pronunțat sentințe definitive de judecată și nici dacă vor fi considerați „integri” cei care și-au finanțat campaniile cu bani nedeclarați sau „traseiștii” – cei care au tot migrat dintr-un partid în altul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram