07:15:01 19.04.2024
Stiri

Formarea circumscripțiilor uninominale din R. Moldova, CONTESTATĂ la Curtea Constituțională

Politică 16.02.2018 15:35 Vizualizări2740 Autor: Ziarul National
Formarea circumscripțiilor uninominale din R. Moldova, CONTESTATĂ la Curtea Constituțională


Formarea circumscripțiilor uninominale încalcă mai multe articole ale Codului electoral și ale Legii privind transparența în procesul decizional, fiind, prin urmare, neconstituțională în opinia Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Astfel, PAS a depus astăzi la Curtea Constituțională, prin intermediul deputatului liberal-democrat Grigore Cobzac, o sesizare cu privire la neconstituționalitatea formării circumscripțiilor uninominale în R. Moldova.

Potrivit Partidului Acțiune și Solidaritate, Hotărârea Guvernului nr.970 din 15 noiembrie 2017 „Cu privire la aprobarea circumscripțiilor uninominale permanente” încalcă art.80 alin.(4) lit.a) și b) din Codul electoral referitor la numărul de alegători din circumscripțiile uninominale. Deși articolul respectiv prevede imperativ că toate circumscripțiile uninominale trebuie să se încadreze în limitele de minimum 55 000 de alegători și maximum 60 000 de alegători, doar 10 circumscripții uninominale (toate situate în municipiul Chișinău) se încadrează în aceste limite. De asemenea, a fost depășită și devierea maximă admisibilă dintre circumscripțiile uninominale de 10%.

CITIȚI și DOC // Guvernul a aprobat HARTA circumscripțiilor uninominale: Adresele secțiilor de votare din fiecare circumscripție

Totodată, la constituirea circumscripțiilor uninominale peste hotarele Republicii Moldova nu s-a ținut cont, în opinia PAS, de criteriile stabilite în lege pentru acestea, introduse la insistența Comisiei de la Veneția, circumscripțiile uninominale peste hotarele țării constituindu-se printr-un simplu vot al membrilor comisiei speciale.

Aceeași hotărâre de Guvern ar mai încălca articolul din Codul electoral care interzice trasarea circumscripțiilor uninominale pe interiorul unei unități administrativ-teritoriale de nivelul întâi. Or, cu toate că sectoarele municipiului Chișinău reprezintă, potrivit legii, unități administrativ-teritoriale de nivelul întâi, în cadrul celor cinci sectoare ale municipiului Chișinău au fost constituite nouă circumscripții uninominale, hotarele acestor circumscripții fiind trasate în interiorul celor cinci sectoare ale capitalei.

PAS mai recmlamă faptul că Guvernul a adoptat harta circumscripțiilor electorale fără a organiza consultări publice și fără a se expune asupra recomandărilor primite din partea societății civile.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md