Uniunea Europeană se arată „foarte încrezătoare” în posibilitatea de soluționare până în vară a disputei privind denumirea Macedoniei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, a afirmat că Uniunea Europeană este „foarte încrezătoare” în posibilitatea de soluționare până în iulie a disputei dintre Atena și Skopje pe tema viitoarei denumiri a fostei republici iugoslave Macedonia, relatează vineri AFP.

Negocierile s-au intensificat în ultimele luni între cele două capitale în legătură cu această dispută, care le înveninează relațiile de la declararea independenței de către micul stat după destrămarea fostei Iugoslavii.

Deoarece Grecia are în nord regiunea Macedonia, Atena consideră că acest nume face parte din patrimoniul său cultural și se teme în legătură cu eventuale pretenții ale Skopje asupra acestei provincii de frontieră, considerată drept centrul imperiului lui Alexandru cel Mare (sec. al IV-lea Î.Hr.).

Întrebat la Sofia despre șansele de rezolvare a acestui diferend până la încheierea președinției bulgare a UE, pe 30 iunie, Johannes Hahn s-a declarat „foarte încrezător”, relatează Agerpres.

În Bulgaria se încheie vineri lucrările unei reuniuni informale a miniștrilor de externe din țările UE și din țările Balcanilor de Vest.

Prezent la Sofia, ministrul macedonean de externe, Nikola Dimitrov, a estimat că mai sunt încă multe de făcut înainte de a se ajunge la un compromis.

La începutul lunii februarie, premierul macedonean Zoran Zaev declara că este gata să accepte „o desemnare geografică pentru nume”, care ar putea fi, potrivit presei locale, „Macedonia Superioară”, „Macedonia de Nord” sau „Macedonia-Skopje”.

Pe 4 februarie, zeci de mii de persoane care se opun unui compromis pe tema viitoarei denumiri a Macedoniei au manifestat la Atena.

Din cauza veto-ului Atenei, conflictul a închis porțile aderării Macedoniei la Uniunea Europeană și la NATO. Skopje contează pe o reglementare a acestei dispute pentru a debloca negocierile sale de aderare la UE. Dimitrov a subliniat vineri că țara sa „depune toate eforturile posibile pentru a obține o decizie” privind data de lansare a negocierilor până la încheierea președinției bulgare a UE.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...