Apelul șefului Delegației UE către autorități: Să respecte standardele democrației, drepturile omului și libertățile lui

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, face apel către forțele politice din Republica Moldova să renunțe la fenomenul presiunii asupra diferitor oameni la nivel local, regional, din motive politice sau din alte interese. Apelul a fost făcut în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune PRO TV Chişinău.

„În opinia mea, este foarte important în acest an electoral să fie respectate standardele democrației, drepturile omului, libertățile și sunt sigur că poate să fie atins un nou nivel de cultură politică și să existe o competiție politică deschisă, cinstită, egală, fără aceste fenomene din trecut, legate cu dosare, presiuni mai ales în țara care este în proces complicat de tranziție, cu reforme și economice, și cu impact social și în care oamenii trebuie să simtă că trăiesc într-o societate justă”, a declarat Peter Michalko.

Șeful Delegației UE la Chișinău a menționat că este îngrijorat în legătură cu informațiile care parvin din regiunile Moldovei referitor la faptul că oamenii sunt supuși presiunilor în ceea ce privește afilierea politică sau activitatea primarilor și consilierilor locali. Potrivit lui, uneori aceste informații spun că oamenii sunt în riscul de a pierde locul de muncă.

„Sunt folosite structurile locale ale serviciilor de ordine, procuraturii, este implicată și justiția, li se deschid dosare penale sau alte forme de presiuni”, a mai adăugat Peter Michalko.

Diplomatul susține că parte a condițiilor pentru acordarea susținerii financiare de către UE este respectul pentru drepturile omului, pentru libertățile fundamentale și mass-media libere. Totodată, în opinia diplomatului european, în Republica Moldova trebuie să existe un sistem credibil de justiție și pentru aceasta trebuie să existe voință politică foarte puternică, trebuie să existe democrație. Partenerii internaționali oferă asistență și sprijin pentru schimbările care trebuie făcute.

Cât ține de certificatul de integritate care va fi solicitat candidaților la alegeri, șeful Delegației UE a menționat că toate instituțiile implicate sau parte a procesului electoral trebuie să funcționeze într-un mod „care nu dă niciun sens de suspiciuni”. „Crearea Agenției Naționale de Integritate a fost și este parte a condiției pentru asistența macrofinanciară. Să aibă președinte, să înceapă să funcționeze, să fie în stare să elibereze aceste certificate. Dar asta trebuie să funcționeze fără a da oarecare suspiciuni”, a mai spus Michalko.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...