Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputații Adunării Populare a Găgăuziei…

Deputații Adunării Populare a Găgăuziei au fost lipsiți de imunitate. „Acest lucru poate deveni o armă politică”

Deputații Adunării Populare a Găgăuziei au fost lipsiți de imunitate și de pașapoartele diplomatice. Decizia a fost luată de către Judecătoria Comrat, relatează gagauzinfo.md.

La 13 februarie curent, magistrații Judecătoriei Comrat au aprobat cererea privind anularea articolelor 33-37, 49 și 113 din regulamentul Găgăuziei, care asigură deputații Adunării Populare a Găgăuziei (APG) cu imunitate. Sesizarea a fost făcută de către Oficiul din Comrat al Cancelariei de Stat, condusă de către Fiodor Gaidarji.

Articolele care au fost anulate de către instanță presupun că „deputatul Adunării Populare a Găgăuziei nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor când este reținut în flagrant sau trimis în judecată fără încuviinţarea Adunării Populare a Găgăuziei”.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Comrat pe parcursul următoarelor 30 de zile.

Această decizie de a anula imunitatea deputaților din APG l-a nemulțumit pe Vladimir Kîssa, președintele Adunării. Acesta susține că Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat și-a depășit atribuțiile, iar decizia Judecătoriei Comrat va fi contestată. „Consider că deputații trebuie să aibă imunitate, pentru a se putea exprima liber și fără frică atât la unele subiecte ce vizează Găgăuzia, cât și întreaga R. Moldova. În acest sens, am anunțat că voi contesta această decizie la Curtea de Apel Comrat și sper că magistrații ne vor susține. Înțeleg dacă acest lucru s-ar face la nivel de țară, când niciun deputat nu ar avea imunitate, dar nu așa. Ei trebuiau să se adreseze la Curtea Constituțională, dar acum ce: reiese că un judecător a luat această decizie?”, a declarat președintele Adunării în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Gagauz Media.

De această părere este și comentatorul politic Valentin Krîlov. El consideră că „lipsirea deputaților de imunitate ar putea avea doar consecințe negative”.

„Imunitatea deputaților este necesară pentru exercitarea mandatului de deputat, dar nu pentru eschivarea de la procesele penale. Însă, la noi totul este apreciat eronat, începând de la Chișinău până la Comrat. Consider că această acțiune nu este decât una populistă și absolut nefondată. Deputatul trebuie să aibă imunitate pentru exercitarea mandatului. Asta este și practica internațională. Deputatul este persoana care reprezintă interesele alegătorilor și persoana în care oamenii trebuie să aibă încredere.

Da, destul de mulți deputați din țara noastră nu merită să ocupe această funcție, dar aceasta este problema întregii țări. Noi nu avem filtrele necesare pentru trecerea pe listele electorale a persoanelor care cu adevărat merită să ocupe această funcție… În 1932 conducătorul Partidului Social Democrat din Suedia a spus că atunci când țara este părăsită de intelectualitate, în Parlament ajung doar hoți. Anume acest lucru se întâmplă în Moldova, pentru că oameni cu adevărat buni, serioși și intelectuali părăsesc țara cei mai șmecheri, care au rămas, ajung în funcțiile de conducere.  Aceasta este tragedia noastră care poate fi corectată, însă, sistemul mixt nu rezolvă această problemă. La noi alegerile sunt câștigate pentru bani, dar nu pentru idei. Sistemul electoral este bazat pe bani, câștigă cel care are mai mulți bani și spune mai multe minciuni… Deputații nu trebuie lipsiți de imunitate, doar se prezumă că deputatul nu este un criminal, ci un om corect, care își face cinstit misiunea”, opinează Valentin Krîlov.

În același timp, Mihail Sirkeli, directorul executiv al Centrului de Tineret Piligrim-Demo din UTA Găgăuzia, este de părere că nimeni nu ar trebui să aibă imunitate. „Toți trebuie să fie egali în fața legii, indiferent dacă ești deputat sau un cetățean simplu. Deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei s-au asigurat singuri cu această imunitate. Nu știu dacă acest lucru a fost discutat la Chișinău. Pe de altă parte, această decizie crează o  situație politică specială. Noi trăim într-o țară unde legea nu este mereu respectată și foarte des Procuratura, organele de drept sunt folosite ca armă împotriva unor oponenți politici. Nu știu cum acest lucru va fi folosit în viitor, dar cu siguranță că accentul nu se va pune pe egalitate și respectarea legii, ci pe interesele personale ale unor politicieni”, conchide Sirkeli.

Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) este organul legislativ al autonomiei, printre competențele căruia este şi înaintarea iniţiativelor legislative în Parlamentul R. Moldova. Cei 35 de deputați sunt aleși pentru un mandat de patru ani prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. La 20 noiembrie 2016, locuitorii Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia au ieșit la vot pentru a-și alege deputații în APG.

Sursa foto: ipn.md / moldova24