06:00:47 24.04.2024
Stiri

Schimbări importante în legislație care se referă la procesele de judecată

Social 16.02.2018 11:19 Vizualizări1576 Autor: Ziarul National
Schimbări importante în legislație care se referă la procesele de judecată


Partea vătămată, partea civilă şi partea civilmente responsabilă vor avea dreptul să ia cuvântul în dezbaterile judiciare.

Potrivit unor completări la Codul de procedură penală al Republicii Moldova, votate ieri de deputați în lectură finală, dacă în şedinţă participă partea vătămată, partea civilă şi partea civilmente responsabilă, cuvânt în dezbateri li se oferă şi acestora.

În prezent, dezbaterile judiciare se compun din discursurile procurorului, apărătorului şi inculpatului, care pot lua încă o dată cuvântul în formă de replică.

De asemenea, deputații au adoptat și noi modificări la Codul de procedură civilă al Republicii Moldova care se referă la depunerea documentelor prin intermediul Programului integrat de gestionare a dosarelor. Potrivit modificărilor, cererile de chemare în judecată, cererile de apel, de recurs, de revizuire, de eliberare a ordonanţelor judecătoreşti şi oricare alte cereri sau acte procedurale pot fi depuse în instanţa de judecată prin intermediul Programului integrat de gestionare a dosarelor, care este unic pentru întreg sistemul judecătoresc din Republica Moldova.

În aceste cazuri, cererea trebuie să fie semnată cu semnătura electronică avansată calificată, iar actele anexate la ea se introduc în Programul integrat de gestionare a dosarelor sub formă de documente electronice semnate la fel cu semnătură electronică avansată calificată. La depunerea actelor prin intermediul noului Program se va anexa în mod obligatoriu dovada semnăturii electronice.

Alte completări prevăd că participantul la proces care nu se poate prezenta în şedinţa de judecată din cauză că se află peste hotarele Republicii Moldova, execută pedeapsa în penitenciarele din republică, din cauza dizabilităţilor locomotorii sau internării într-o instituţie medicală va putea fi audiat prin intermediul videoconferinţei, la cerere sau din oficiu.

Audierea prin intermediul videoconferinţei a participantului la proces va avea loc din sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular al Republicii Moldova, al instituţiei penitenciare, al instituţiei medicale, de asistenţă socială, al autorităţii tutelare sau al organelor de probaţiune, care dispun de mijloace tehnice corespunzătoare şi verifică identitatea participantului.

Prevederile ce se referă la circulaţia actelor procedurale prin intermediul Programului integrat de gestionare a dosarelor vor intra în vigoare odată cu crearea condiţiilor de implementare. Guvernul are la dipoziție 12 luni ca să adopte actele normative necesare pentru implementarea modificărilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md