„Monedele virtuale” existente în lume, în special Bitcoin-ul, nu sunt monede în sensul comun al termenului. Acestea sunt active virtuale fără acoperire reală şi fără garantare de acceptare ca mijloc de plată din partea autorităţilor monetare. Prin urmare, aceste active prezintă o volatilitate ridicată şi un grad redus de securitate, în comparaţie cu monedele emise de băncile centrale şi monedele electronice cu utilizare reglementată”, se spune într-un comunicat de presă al BNM.

Banca centrală atenţionează că deţinătorii criptovalutelor nu au siguranţa că vor putea în viitor recupera valoarea investită sau le vor putea schimba pe bunuri şi servicii ori  pe monede emise de băncile centrale.

„În consecinţă, criptovalutele nu sunt potrivite pentru a fi utilizate ca mijloc de plată şi prezintă un grad de investiţie extrem de speculativ. Investitorii în aceste active sunt expuşi unui risc ridicat de pierdere a mijloacelor investite, nebeneficiind de nicio garanţie sau protecţie a acestora. Tranzacţionarea criptovalutelor are loc pe pieţe nereglementate şi nu asigură protecţia investitorilor. În particular, fluctuaţiile recente ale Bitcoin-ului implică un mare risc de prăbuşire a valorii acestuia”, se mai spune în comunicat.