22:32:22 19.04.2024
Stiri

Comisia Europeană // Fondurile UE ar putea fi CONDIȚIONATE de respectarea statului de drept

Știri 15.02.2018 18:21 Vizualizări1432 Autor: Ziarul National
Comisia Europeană // Fondurile UE ar putea fi CONDIȚIONATE de respectarea statului de drept


Comisia Europeană a dat astăzi publicității o serie de propuneri cu privire la viitorul buget al Uniunii Europene, care includ tăieri de fonduri în anumite domenii și surse noi de finanțare care să acopere golurile rezultate în urma ieșirii Marii Britanii din UE, completând că fondurile europene ar trebui condiționate de respecarea statului de drept de către statele membre ale blocului comunitar, scrie caleaeuropeana.ro.

Anunțul survine cu doar o săptămână înainte de summitul informal de la Bruxelles de pe data de 23 februarie. Executivul european va prezenta la începutul lunii mai propunerile sale definitive privind viitorul cadru financiar multianual (CFM) 2021-2027.

Condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept

„Unii au sugerat ca distribuirea fondurilor europene să fie condiționată de respectarea valorilor stipulate în cadrul articolului 2 din Tratatul Uniunii Europene și, în mod special, de respectarea statului de drept de către statele membre. Unii au mers mai departe și au precizat că seriose abateri de la legislația europeană ar putea avea consecințe și ar trebui duce la suspendarea dreptului de a beneficia de fonduri europene. Uniunea este o comunitate bazată pe respectarea statului de drept iar valorile ei constituie baza existenței sale. Acestea sunt împregnate în întreaga structură juridică și instituțională, dar și în toate politicile și pragramele comunității europene. Prin urmare, respectarea acestor valori trebuie asigurată în cadrul tuturor politicilor Uniunii, inclusiv bugetul UE, unde respectarea valorilor fundamentale reprezintă o precondiție esențială pentru aceasta buna gestiune financiară și finanțare eficientă din partea UE. Respectarea statului de drept este importantă pentru cetățenii europeni, dar și pentru inițiativele de afaceri, inovare și investiții. Economia europeană înflorește cel mai mult atunci când cadrul legal și istituțional este în concordanță deplină cu valorile comune ale Uniunii”, anunță un document al Comisiei Europene.

În documentul emis de Executivul european astăzi mai este precizat că dezbatera privind viitorul cadru financiar multianual ( CFM) reprezintă momentul propice pentru a lua în calcul legalea finanțării europene de respectarea fundamentelor și valorilor UE. „Un astfel de mecanism trebuie să fie transparent, proporționat. Această dezbatere va trebui să ia în considerare și impactul unor posibile încălcări ale valorilor fundamentale sau ale statului de drept la nivel național cu privire la beneficiarii individuali ai fondurilor UE, cum ar fi studenții Erasmus, cercetătorii sau organizațiile societății civile, care nu sunt responsabil pentru astfel de încălcări”, completează documentul.

De altfel, și comisarul european pentru buget, Gunther Oettinger a precizat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că „există texte de lege care reglementează aceste lucruri. Comisia și celelate foruri europene acționează pe acestă bază. Procedura este deschisă, își urmează cursul și acest lucru se reflectă și pe plan național și are urmări și asupra cetățenilor, și asupra tinerei generații, agricultorilor, etc. Noi nu vrem să-i pedepsim pe cetățeni”, a spus înaltul oficial european, răspunzând unei întrebări a unui jurnalist din sala de coferință.

Acesta a mai spus că este necesar să rezolvăm două probleme importante: problema banilor care vor lipsi ca urmare a ieșirii Marii Britanii din UE și problema că vor crește cheltuielile din cauza problemelor de securitate, combaterea terorismului, mari proiecte de cercetare, etc.

Viitorul cadru financiar multianual ar trebui să fie o prioritate pentru insituțiilor UE

Comisarul european pentru buget, Gunther Oettinger a afirmat că este necesară ”asigurarea unei finanțări europene pentru un rol activ pe șcena globală”, precizând că este necesară luarea unei decizii mult mai devreme.

„Comisia Barroso în iunie 2011 a făcut prezentarea proiectului și doar în decembrie 2013 s-a finalizat. Anii 2014 și începutul lui 2015 s-au pierdut. Politica agricolă a avut de suferit, politica de coeziune la fel, a existat nesiguranță în domeniul cercetării și asta pentru că nu a fost de devreme, clar ce voiam să finanțăm și care erau lucrurile importante. Haideți să declarăm o prioritate CFM, și în Parlament, Consiliu și Consliu UE. Începând din mai și până la începutul perioadei electorale a anului viitor activitatea Parlamentului, mai ales comisia de resort se va concentra asupra acestei priorități. Este o prioritate pe care am explicat-o și statelor membre”, a spus Oettinger.

Mai multă flexibilitate din partea statelor membre pentru stabilirea viitorului CFM

„În democrație e nevoie de majoritate. Trebuie majoritate în Consiliu și Parlament pentru legislația europeană iar pentru CFM trebuie unanimitate. 27 de guverne trebuie să fie de acord, 27 de miniștrii de finanțe, 27 de miniștrii de afaceri generale și 27 de parlamente. Democrația nu e foarte simplă la nivel european, mai ales când e vorba de bani. Rugăm șefii de guverne să ne lase flexibilitatea necesară pentru discuții. Dacă fiecare își prezintă poziția și este inflexibil nu câștigă nimeni, ci Putin și Erdogan”, a mai spus Oettinger.

Finanțarea programelor care aduc plus-valoare

CE subliniază că atunci când se discută despre nivelul de ambiţie al acţiunii UE în domenii cum ar fi protecţia frontierelor externe ale UE, sprijinirea unei veritabile Uniuni Europene a Apărării, stimularea transformării digitale a Europei sau creşterea eficienţei politicii de coeziune şi a politicii agricole ale UE este important ca liderii să aibă o idee clară asupra a ceea ce ar însemna concret opţiunile lor din punctul de vedere al finanţării acordate la nivelul UE.

„Tânăra generație trebuie să știe dacă programul Erasmus va înceta sau se va modifica. Tinerii agricultori, cei care vor să știe dacă trebuie să se ducă la bancă să își ia credit pentru a-și achiziționa utilaje noi, nu pot face acest lucru decât dacă știu care este situația și dacă vor fi plăți din bugetul european. Dacă tratăm cu seriozitate protecția frontierei europene, trebuie știut cine, pentru ce vine – ca să solicite azil, pentru reîntregirea familiei, ca să lucreze. Dacă vrem să controlăm toate aceste lucruri, nu putem spune că Grecia, Bulgaria, Malta sau Spania pot face aceste lucruri singure. Sunt în interesul întregii Uniuni. Dacă nu vor fi controlae, oamenii vor ajunge în diverse țări fără să fie înregistrați. Dacă vrem întregistratre, avem nevoie de mijloace pentru a face acest lucru”, a precizat Gunther Oettinger.

„Vrem să arătăm că dezbaterea privind contributorii neți nu este o dezbatere bună. Ceea ce plătești în bugetul european îți vine înapoi pe partea de coeziune. Dar acum mai sunt și alte proiecte precum Connecting Europe, programe de ajutor pentru dezvoltare. Vrem să asigurăm condiții demne unui milion de oameni care sunt refugiați în Turcia. Ne facem datoria de a asigura condiții umane pentru refugiați și poate că, dând acum acești bani, în următorii 10 ani vor fi mai puțini refugiați”, a adăugat comisarul european pentru buget.

Cel mai târziu la începutul lunii mai 2018, Comisia Europeană va înainta propunerea sa oficială privind următorul buget pe termen lung al UE. Între timp, Comisia va continua sa asculte opiniile tuturor părţilor interesate, inclusiv prin intermediul consultărilor publice privind priorităţile UE care au fost lansate în ianuarie 2018.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md