NASA trimite înapoi pe Marte o bucată din planetă, desprinsă milioane de ani în urmă de planeta roșie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O rocă denumită SaU008 are cea mai impresionantă biografie din întregul sistem solar. S-a format și a petrecut miliarde de ani pe Marte, înainte ca un impact să-l arunce în spațiu, unde a mai stat mai mult de un milion de ani. Însă, în 1999 a lovit Pământul. În 2020, NASA va duce roca înapoi pe Marte.

NASA a anunțat recent că o bucată dintr-un meteorit va călători pe Marte în 2020 alături de un rover programat să fie lansat în iulie același an. Conform InVerse, deși unii ar putea crede că membrii NASA doresc să ducă roca înapoi de unde provenea inițial, odată ajuns pe Planeta Roșie, roverul va pulveriza roca pentru a-și calibra instrumentele laser denumite SHERLOC.

Meteoriții de pe Marte sunt extrem de rari, până în prezent fiind confirmate aproximativ 200 de specimene pe Pământ. Însă distrugerea pietrei are o cauză nobilă: calibrarea laserului pentru ca NASA să poată studia alte roci de pe planeta Marte. Roverurile trimise anterior au utilizat obiecte terestre, precum metale sau sticlă, pentru calibrarea instrumentelor.

„Studiem lucrurile la o scală atât de mică încât cea mai simplă greșeală ar putea provoca schimbarea temperaturii sau chiar blocarea roverului în nisip”, a declarat Luthen Beegle, principalul investigator din cadrul NASA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...