/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Ce nereguli au fost depistate anterior la Școala Profesională nr.2. S-au acordat neîntemeiat salarii de jumătate de milion de lei

missing
15 februarie 2018, ora 16:44

Iată ce nereguli au fost depistate de Ministerul Educației în perioada 2014-2015:

Utilizarea mijloacelor speciale (servicii cu plată: studiile pe bază de contract, cursurile de perfecționare şi practica de producere) în alte scopuri decât cele prevăzute de legislație

Contrar prevederilor legale, administrația ȘP nr.2 a efectuat cheltuieli salariale neîntemeiate în mărime de peste 480 mii lei, dintre care peste 88 mii lei achitate directorului, contribuind la prejudicierea bugetului de stat în aceiași mărime. Totodată, în această instituție unele persoane au fost angajate în funcții pentru care nu dispun de calificările respective (soțul directorului, care este angajat în funcție de șofer, mai deține concomitent o funcție deplină de lăcătuș-reparator, pentru care nu are pregătirea profesională necesară). De asemenea, unii profesori angajați pe o normă didactică ce variază de la 1 la 1, 5 li s-a permis cumularea a 1,5 salarii de maistru.

Nereguli la respectarea cadrului legal privind formarea veniturilor provenite din practica de producție a elevilor

Chiar dacă Ministerul Educației nu și-a dat acordul pentru deplasarea elevilor la practică în România, în lunile iunie-iulie 2015, directorul instituției a contractat mai mulţi agenți economici din România în vederea desfășurării practicii de producție a elevilor. Contractele încheiate cu agenţii economici nu includ clauze privind cuantumul şi modul de transfer la conturile instituției a mijloacelor bănești de la practica de producție a 55 de elevi şi nu există documente confirmative de achitare a sumelor cuvenite elevilor pentru munca prestată. Rezultatele verificărilor arată că facturile şi ordinele de plată a mijloacelor bănești eliberate de către agenţii economici au fost semnate de către directorul ŞP nr.2, fără a fi predate contabilității. În felul acesta, bugetul școlii a fost prejudiciat de o sumă de 3.650 de euro și 6.275 roni.

Nereguli la respectarea cadrului legal privind cazarea elevilor în cămin

ȘP nr.2 a admis o practică defectuoasă privind modul de cazare a elevilor în cămin și încasare a taxelor de cazare, fapt ce a contribuit la prejudicierea bugetului instituției. Un control inopinat efectuat de Centrul Național Anticorupție pe data de 26.11.2015 a constatat că o mare parte din persoanele cazate în căminul școlii nu au putut prezenta bonurile de plată ce ar confirma achitarea taxei de cazare în casieria școlii, dar nici nu erau înregistrate cu datorii în evidența contabilă a instituției. În total, pierderile estimate la capitolul taxe de cazare au însumat peste 199 mii lei, mijloace care au fost recuperate silit pe parcursul perioadei ulterioare.

Reamintim că, Directoarea Școlii Profesionale nr. 2, Valentina Dobindă, este suspectată de trafic de copii. Potrivit procurorilor, aceasta trimitea elevii care-și fac studiile în cadrul instituției la muncă, sub pretextul efectuării practicii de producție. Funcționara a fost reținută pe 14 februarie de procurori și urmează să petreacă următoarele 30 de zile în arest la domiciliu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram