Cyril Ramaphosa, în vârstă de 65 de ani, a fost singurul candidat nominalizat în Parlament şi a primit susţinerea totală din partea ANC, fiind preşedintele formaţiunii politice din luna decembrie a anului trecut.

Noul preşedinte al Africii de Sud a promis să lupte împotriva corupţiei, să promoveze reforme pentru creştere economică şi să încheie o lungă perioadă de sărăcie accentuată, pe fondul unei rate a şomajului în creştere.

Ramaphosa, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din ţară, a fost vicepreşedintele Africii de Sud în perioada mai 2014 - februarie 2018 şi vicepreşedinte al Congresului Naţional African între decembrie 2012 şi decembrie 2017.

Africa de Sud este o republică prezidenţială în care preşedintele este şi şeful executivului şi numeşte membrii cabinetului. Preşedintele ţării este ales pentru o perioadă de cinci ani de către Adunarea Naţională, din rândul parlamentarilor, şi are dreptul la două mandate.

Miercuri, Jacob Zuma şi-a anunţat demisia printr-un discurs televizat, întrucât se confruntă cu numeroase acuzaţii de corupţie. Zuma a condus Africa de Sud din 2009.