04:36:52 19.04.2024
Stiri

UE mai lansează un proiect de MILIOANE de euro în R. Moldova: 200 000 de cetățeni din 22 de localități vor fi BENEFICIARI direcți

Social 15.02.2018 13:31 Vizualizări4997 Autor: Ziarul National
UE mai lansează un proiect de MILIOANE de euro în R. Moldova: 200 000 de cetățeni din 22 de localități vor fi BENEFICIARI direcți


Uniunea Europeană va aloca 43,3 milioane de euro pentru implementarea în R. Moldova a 18 proiecte de aprovizionare cu apă și canalizare, dar și privind eficientizarea energetică a clădirilor publice.

Astăzi la Guvern a avut loc semnarea oficială a Memorandumurilor de înțelegere pentru implementarea proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și de eficiență energetică în clădirile publice” implementat în cooperare cu proiectul german GIZ „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”.

În cadrul acestor proiecte urmează a fi construite peste 300 de kilometri de rețele de apă și canalizare în localități din toate regiunile R. Moldova, șapte stații de tratare a apei potabile și renovarea a opt instituții de învățământ, astfel încât să fie redus consumul de energie și costul acestuia.

Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat la eveniment că de pe urma implementării celor 18 proiecte vor beneficia direct peste 200 de mii de cetățeni din 22 de localități ale R. Moldova. Proiectele vor contribui la ameliorarea calității vieții cetățenilor și va fi o investiție vizibilă a Uniunii Europene în R. Moldova.

„Aș vrea să reamintesc faptul că UE are toleranță zero față de corupție și că toate achizițiile vor fi efectuate în conformitate cu regulamentul GIZ și cele mai bune practici europene, fiind monitorizate îndeaproape”, a fost avertismentul șefului Delegației UE la Chișinău.

Proiectul european „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și de eficiență energetică în clădirile publice” are și cofinanțatori - guvernele Suediei, Elveției și României.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a subliniat beneficiile directe care vor îmbunătăți viața cetățenilor din R. Moldova, acest proiect fiind un exemplu concret al lucrurilor pe care UE le realizează în R. Moldova și care îi va face pe cetățeni să conștientizeze avantajele apropierii republicii de Uniunea Europeană.

„România a sprijinit constant proiecte de dezvoltare regională atât la nivelul autorităților centrale, cât și prin agențiile de dezvoltare regională”, a declarat Daniel Ioniță.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, a adăugat că „astăzi este o zi importantă pentru Guvernul și cetățenii R. Moldova care urmează să beneficieze de servicii publice de calitate, finanțate de UE”.

Potrivit ministrului, banii vor fi alocați în două tranșe, iar prima parte a acestora, de 3,6 milioane de euro, va fi destinată elaborării documentației tehnice a fiecărui obiectiv care urmează a fi construit.

Construcția propriu-zisă a celor 18 obiective de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și a celor de eficiență energetică va demara în anul 2019.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md