Cum vrea Polonia să economisească şase miliarde de euro pe an

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul polonez lucrează la un program de pensii furnizate de angajator, care potrivit autorului va creşte sumele economisite anual cu 20 de miliarde de zloți (șase miliarde de dolari) și va consolida și piața de capital din Varșovia, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Pawel Borys, arhitectul programului și totodată președintele Fondului Național de Dezvoltare, a apreciat că programul guvernamental ar putea demara la începutul anului următor. Acest program ar urma să fie doar prima fază dintr-o reformare de amploare a industriei, Cabinetul de la Varșovia având în vedere și revizuirea actualului sistem de fonduri de pensii, care gestionează active în valoare de 54 de miliarde de dolari, inclusiv 43% din flotarea liberă a Bursei de la Varșovia.

„Vrem să abordăm problema nivelului redus de economisire în rândul polonezilor. Acesta este un element cheie pentru construirea unei piețe de capital puternice și pentru stimularea inovației în această parte a Europei”, a spus Pawel Borys.

Chiar dacă detaliile programului ar urma să fie dezvăluite joi, la o conferință de presă, de Cabinetul de la Varșovia, Borys a spus că propunerile au primit deja reacții pozitive din partea mai multor investitori internaționali, care l-au asemănat cu planul de pensii de tip 401(k) din SUA și sistemul de pensii la locul de muncă din Marea Britanie.

Reformarea sistemului de pensii ar urma să fie cel mai important proiect legislativ în domeniul economic elaborat de noul premier Mateusz Morawiecki, numit în luna decembrie 2017. Fost director de bancă, Morawiecki are drept sarcină să mențină economia Poloniei pe creștere și să calmeze disputele Varșoviei cu partenerii internaționali.

Borys a precizat că revizuirea actualelor fonduri de pensii ar urma să fie detaliată ulterior. În urmă cu doi ani, planurile vizau transferarea a aproximativ 75% din activele fondurilor de pensii către conturile individuale de pensii iar restul să ajungă la fondul de rezervă demografică al statului. Principalele elemente ale programului „rămân neschimbate”, a spus Borys.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...