Andrei Năstase a atenţionat despre faptul că justiţia din Republica Moldova a ajuns să execute ordine ilegale directe ale coordonatorului guvernării, în special cele cu privire la intimidarea şi persecuţia nedisimulată a membrilor şi simpatizanţilor formaţiunii sale politice emergente, dar şi a presei independente. 
 
„Astăzi în Republica Moldova sunt uzuale persecuţiile politice. Dosarele penale deschise la comandă, percheziţiile inopinate ameninţă orice om care se afiliază Platformei DA, orice spirit activ care ne susţine”, a declarat preşedintele Platformei DA.
 
Andrei Năstase l-a informat pe ambsadorul european şi în legătură cu persecuţiile politice la care sunt supuşi participanţii la protestele de stradă, hărţuiţi de actuala putere şi ţinuţi abuziv în instanţe. „UE trebuie să se pronunţe ferm împotriva acestor derapaje antidemocratice”, a menţionat preşedintele Platformei DA.
 
Preşedintele Platformei DA s-a referit pe larg şi la situaţia dramatică a presei independente din Republica Moldova, distrusă continuu prin pârghiile economice, administrative şi coercitive deţinute de guvernarea oligarhică, subliniind că atentatul permanent la adresa libertăţii de exprimare pe care-l exercită puterea de la Chişinău, are drept principală victimă întreaga populaţie a ţării.
 
Unul dintre subiectele abordate a fost şi riscul enorm pe care-l comportă schimbarea sistemului de vot.

„Totul pleacă de la alianţa toxică, făcută pe sub masă, între cei doi lideri ai regimului actual, Vladimir Plahotniuc şi Igor Dodon, care lovesc de fapt în interesele majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova. Mixtul, adoptat în pofida tuturor avertizărilor din partea partenerilor de dezvoltare, a opoziţiei emergente şi a societăţii civile din Republica Moldova, este unul dintre cele mai grave rateuri ale ţării noastre şi constituie un regretabil derapaj antidemocratic, comis cu bună ştiinţă de binomul oligarhic. Geopoliticul este o faţadă, în spatele căreia binomul Plahotniuc-Dodon îşi apără interesele personale, averile ilicit dobândite şi libertatea, construiesc un regim dictatorial şi-l vor pune în aplicare plenar după scrutinul, pe care, deja au început să-l fraudeze”, a spus preşedintele Platformei DA,subliniind că aşa-zisul pro-europenism al PD este un bluf. 
 
La rândul său, ambasadorul UE în Republica Moldova a menţionat că este interesat să discute cu reprezentanţii mai multor forţe politice din Republica Moldova pentru a avea o imagine obiectivă a proceselor politico-sociale de aici.

Peter Michalko a adăugat că este la curent cu realităţile, dincolo de aparenţe şi a dat asigurări că poziţia UE în ce priveşte realizarea tuturor obiectivelor propuse exclusiv în interesul cetăţenilor rămâne fermă.