Care au fost cele mai populare articole de pe blogurile din Moldova, în luna ianuarie 2018, potrivit Blogtop

collage

Blogtop.md vă prezintă lunar lista celor mai populare articole de pe blogurile moldovenești. Iată care au fost cele mai accesate articole în prima lună a anului. Cele mai populare articole au adunat împreună peste 9 mii de reacții în Social Media. 

Conform monitorizării platformei Blogtop, printre autorii care au avut articole pe placul publicului în luna ianuarie, au fost Elena Robu, Dumitru Alaiba, Mama în IE, Svetlana Vizitiu, Dia’s Ideas și Marin Bodrug.

Printre cele mai populare articole ale lunii ianuarie se regăsesc:

#Da, a fost mai mult de un miliard. / Dumitru Alaiba

Eu cred că este important să înțelegem cu toții ce anume s-a întâmplat în sistemul nostru bancar și cred că nu este complicat de înțeles. E regretabil că instituții publice, care există pe banii noștri, ne mint deschis, iar când îi prindem cu minciuna, ei o acoperă cu alta. Ministerul Finanțelor prezintă mincinos veniturile din lichidare drept ”active recuperate”. S-a scris nu o singură dată.

O săptămână în urmă, am lansat pe CPR Watch un nou instrument cu care vom monitoriza progresul în investigarea furtului bancar. Pentru a anula intenția guvernului de a prezenta lichidarea drept recuperare de active (mă iertați, termeni financiari elementari), am decis că cea mai bună soluție va fi să punem ambele procese pe aceeași pagină. Continuarea aici.

#Patriarhul Rusiei, din nou la Chișinău. Patriarhul României, încă niciodată / Elena Robu

În perioada prelectorală Patriarhul de la Moscova Kiril va vizita din nou Moldova. Se va întâmpla în luna septembrie 2018 când Patriarhul Rusiei va participa la Congresul Mondial al Familiilor. Un timp mai favorabil pentru tulburarea minților moldovenilor în ajun de alegeri parlamentare nici că se putea de găsit. Iarăși poze de tot felul cu președintele țării Igor Dodon și fruntașii PSRM, iarăși discursuri populiste despre marea bunătate a Rusiei care fericește popoarele învecinate.

Nu de un Congres Mondial a Familiilor este nevoie acum în R. Moldova, ci de moralitate. Despre ce fel de familii vorbim, când unul dintre soți este plecat peste hotare, pentru că altfel familia nu se poate descurca, nu poate trăi?! Ce fel de familie, unde tatăl sau mama își omoară copiii, unde femeile sunt bătute, pentru că ”bătaia e ruptă din rai”. La ce ne mai trebuie tot felul de Congrese, când esența lipsește, când familiile din R. Moldova trăiesc o dramă continuă din cauza migrației. Sub acest aspect, domnilor, faceți ceva, dar nu aburiți lumea cu tot felul de discursuri populiste care nu înseamnă nimic. Continuarea aici.

#Să nu-mi pângăriți Nisporeni-ul! / Mama în IE

„De unde știi atât de bine limba română?” – mă întrebase prin 2006 o colegă de liceu, bănățeancă get-beget din Lugoj, România, oraș înfrățit cu Nisporeni-ul meu natal. O întrebare aparent stupidă, însă motivată dacă să ne gândim cu câte rusisme, cuvinte stâlcite vorbesc o mare parte din locuitorii Republicii Moldova. Continuarea aici.

#Zinaida Jioară, a 90a protagonistă la Clubul Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

Bun venit în luna Ianuarie 2018 la Clubul „Impresii din viata si carti”. Fiecare şedinţă se îmbracă cu straie noi și scoate la lumină ce are mai bun: oameni sau protagonişti noi, impresii cu o experienţă de o viaţă – zi cu zi mai diferite, oferte de istorii şi cărţi care de care mai atrăgătoare pentru cititorii noştri… Astăzi venim cu cea a 90-a protagonistă, şi – prima din acest an… Majoritatea oamenilor – sunt nu numai persoane talentate, dar și indivizi cu un simț al succesului dezvoltat. Adesea această calitate este caracteristică dirijorilor în mass media – TV, radio, rețele de socializare etc.”Totul e simplu, atât de simplu, încât devine de neînteles”(N. Stanescu) – este unul dintre citate apreciate de Zinaida Jioară, care astăzi a fost protagonista ședinței Clubului „Impresii din viata si carti” la început de an 2018. A 90-a protagonistă! Vivat! Continuarea aici

#Povestea Noastra, Moldoveneasca / Dia’s Ideas

Am pasit in 2018 cu speranta ca va fi macar la fel de bun ca 2017. Eu judec performanta unui an in dependenta de intensitatea momentelor traite si intiparite in memoria de lunga durata. 2017 a fost un an in care am facut multe amintiri, cat sa-mi ajunga o viata. Unele din cele mai frumoase au fost date la tipar intr-o zi cu soare de mai, in satul in care am copilarit, unde parintii ne-au organizat (mie si lui Dima) o petrecere. Continuarea aici.

#Ce aș face în locul lui Dodon / Dumitru Alaiba

Ce înțeleg eu din jocul ăsta cu suspendările? Lui Dodon i-ar fi mult mai greu să explice alegătorilor săi cum iese că aprobă miniștrii anunțați de Plahotniuc. De aceea, preferă să fie umilit în public, ceea ce este mai interpretabil. Presa și analiștii lui povestesc susținătorilor săi o cu totul altă istorie, unde Dodon este victima. Sunt, însă, convins că după culise chestiile astea cu suspendările sunt coordonate și agreate ca varianta de compromis, unde ambii câștigă. Și Dodon întreg în fața alegătorilor săi, și miniștrii numiți. Continuarea aici

#Oameni adevăraţi / Svetlana Vizitiu

…Atâtea accidente tragice se întâmplă uneori în viaţa oamenilor, şi nu întotdeauna utilizatorii sau telespectatorii realizează că în spatele unui zâmbet sau al unei glume expuse pe micul ecran, fie pe o pagină de socializare, omul ascunde sentimente şi retrăiri profunde. Suntem moderni, şi mult norocoşi pentru că putem salva amintirile din viaţa noastră nu doar în creier, ci mai mult cu o cameră de luat vederi. Să ne împărtăşim nu doar cu ceea ce am văzut şi auzit, dar şi destul de clar – prin imagini… Continuarea aici.

#Povestea Elenei Cîrlig, basarabeanca de la Roma care s-a întâlnit cu președintele Italiei / Elena Robu

Elena Cîrlig, originară din satul Chircăiești, raionul Căușeni, de profesie inginer tehnolog în industria de confecții, este stabilită la Roma de 19 ani. Viața în Moldova nu i-a fost ușoară, mai ales că a lucrat la fabrica de confecții din Tiraspol și era în permanență amenințată, pentru că nu se supunea regimului de acolo. Alungată de sărăcia din Moldova, ca și alți zeci de mii de conaționali de-ai noștri, Elena Cârlig a găsit refugiul în Italia, la Roma, unde de 13 ani gestionează propria afacere. Continuarea aici.

#Moldoveanul după 1 an „La Italia”. O parodie a celor de la Banca de Bancuri despre moldovenii, care după 1 an de zile, uită de unde au pornit. / Dumitru Bodrug

Parodia reflectă în prim plan un cetățean moldovean de la sat care revine în Republica Moldova după „1 an de lucru La Italia” și se preface că nu-și recunoaște baștina și oamenii cu care a copilărit și muncit anterior. Continuarea aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente