Principală  —  Ştiri  —  Social   —   PAS: alocațiile majorate anunțate de…

PAS: alocațiile majorate anunțate de Guvern acoperă cel mult 35% din minimul de existență al beneficiarilor

Deși Guvernul R. Moldova a anunțat pe 7 februarie că majorează alocațiile sociale pentru mai multe categorii de cetățeni, o analiză a Partidului Solidaritate și Adevăr (PAS), denotă că, valoric, cea mai mare majorare este de circa 101 lei, iar pentru unele categorii, majorarea este de doar 7 lei. Astfel, alocațiile majorate, anunțate de guvernare, acoperă maximum 35% din necesitățile elementare ale celor peste 70 de mii de beneficiari, se arată în analiza efectuată de PAS.

Proiectul de lege prezentat de Guvernul R. Moldova, prevede majorarea cu 20% a alocaţiilor sociale de stat pentru persoanele cu dizabilităţi din copilărie şi pentru copiii cu dizabilităţi în vârstă de până la 18 ani, care ar urma să fie recalculate și achitate de la începutul anului curent. Valoric, suma majorării va constitui 97,6 lei, confom calculelor PAS. Astfel, alocația majorată va acoperi doar 32,3% din minimul de existență pentru cei 29 600 de beneficiari.

Cea mai mică majorare este de doar 7 lei – de la 142 lei la 149 lei, pentru persoanele vârstnice, care nu se califică la pensie. De această majorare vor beneficia aproape 7 mii de persoane.

Alte 7 mii de persoane cu dizabilități vor beneficia de o majorare de circa 18 lei – de la 178 la 196 lei.

Alocațiile sociale majorate și în ce măsură acestea acoperă minimul de existență. Sursa: unpaspentru.md

Analiza PAS relevă că alocațiile majorate acoperă, în cel mai bun caz, 35% din minimul de existență al beneficiarilor acestor plăți (în raport cu 12 mii de persoane – copii cu dizabilitate). În cazul a circa 13 mii de persoane (persoane cu dizabilitate și persoane vârstnice care nu se califică la pensie), aceste alocații majorate acoperă doar 10% din minimum de existență.

Guvernul a anunțat pe 7 februarie, curent, majorarea cuantumului alocațiilor sociale de stat pentru circa 78 100 de persoane,  în scopul asigurării incluziunii sociale și îmbunătățirii condițiilor de trai ale acestora. Conform calculelor estimative, pentru realizarea prevederilor proiectului de lege sunt necesare circa 65 milioane de lei. Mijloacele financiare respective au fost prevăzute în Legea bugetului de stat pentru anul 2018.