Inspectoratul de Stat al Muncii are o nouă structură și noi atribuții

Guvernul a aprobat, astăzi, o nouă structură a Inspectoratului de Stat al Muncii, cu un efectiv limită de 73 de unități.

Proiectul prevede noi atribuții ale autorității, printre care: verificarea corectitudinii stabilirii, calculării și a plății indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente nelegate de muncă, a indemnizației pentru prevenirea îmbolnăvirilor (carantină) și a indemnizației pentru îngrijirea copilului bolnav.

De asemenea, autoritatea va monitoriza controlul de stat al respectării legislaţiei cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, efectuat de inspectorii de muncă din cadrul autorităţilor competente în domeniul controlului siguranţei ocupaţionale.

Conform  documentului, angajatorii urmează să comunice accidentele de muncă Inspectoratului de Stat al Muncii, care va asigura cercetarea acestora, cu comunicarea ulterioară către autoritățile cu funcția de control în domeniul siguranței ocupaționale asupra necesității de lichidare a cauzelor producerii accidentelor de muncă.

Autoritatea va asigura desfăşurarea instruirilor iniţiale şi continue exclusiv prin intermediul sistemului e-learning a inspectorilor de muncă din cadrul autorităților cu funcții de control a siguranței ocupaționale și va realiza activități de pregătire, instruire, informare și consultare în domeniul raporturilor de muncă a angajatorilor și a salariaţilor.

Menționăm că, noua reglementare a fost necesară în contextul redistribuirii funcțiilor și atribuțiilor instituțiilor statului abilitate cu funcții de control asupra activității de întreprinzător.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.