01:20:14 20.04.2024
Stiri

Președintele BERD, vizită în R. Moldova: Instituția este gata să susțină republica în restructurarea sectorului bancar și îmbunătățirea securității energetice

Economie 14.02.2018 16:26 Vizualizări1632 Autor: Ziarul National
Președintele BERD, vizită în R. Moldova: Instituția este gata să susțină republica în restructurarea sectorului bancar și îmbunătățirea securității energetice


Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este disponibilă de a susține în continuare Republica Moldova în realizarea reformelor orientate spre asigurarea dezvoltării economice durabile. Printre direcțiile prioritare ale BERD pentru Republica Moldova pentru anii 2017-2020 se numără restructurarea sectorului bancar, îmbunătățirea securității energetice, susținerea întreprinderilor private, promovarea comercializării utilităților publice și îmbunătățirea infrastructurii.

Acest mesaj i-a fost transmis astăzi premierului Pavel Filip de către președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Suma Chakrabarti, aflat în vizită de lucru la Chișinău.

La întâlnirea cu oficialul BERD, șeful Executivului a exprimat recunoștință pentru sprijinul continuu oferit de această instituție Republicii Moldova în domenii-cheie de cooperare, cum ar fi dezvoltarea economică și socială, știința și inovarea, reabilitarea infrastructurii, susținerea integrării în piețele energetice europene și diversificarea surselor de energie.

Totodată, Pavel Filip a apreciat suportul acordat de BERD Consiliului Economic, care reprezintă o platformă eficientă de dialog dintre Guvern și mediul de afaceri, contribuind la îmbunătățirea cadrului de reglementare a activității de întreprinzător. Printre proiectele din agenda de reforme, elaborate pe această platformă, se numără reducerea actelor permisive, optimizarea raportării, modificarea Codului muncii, precum și alte inițiative importante pentru mediul de afaceri.

Prim-ministrul s-a referit și la implementarea reformei administrației publice centrale, inclusiv pentrusporirea capacității instituțiilor de a utiliza eficient asistența financiară externă.

În context, Pavel Filip a subliniat importanța asistenței oferite de BERD pentru îmbunătățirea securității energetice a țării în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul Tratatului Comunității Energetice și al Acordului de Asociere RM-UE.În mod special a fost evidențiată construcția conductei de gaz Ungheni-Chișinău.

Un comunicat de presă al Guvernului subliniază că președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare a apreciat eforturile Guvernului pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, reducerea birocrației și asigurarea stabilității în sectorul bancar, fapt ce sporește atractivitatea țării pentru investitori.

Menționăm că, în anul trecut, BERD a acordat Republicii Moldova asistență financiară în valoare de 131 de milioane de euro pentru implementarea a 10 proiecte, printre care finanțarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău, susținerea sectorul bancar, finanțarea măsurilor de eficientă energetică. De la începutul activității sale în țara noastră, BERD a finanțat 122 de proiecte în valoare de peste 1,2 miliarde de euro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md