/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

/VIDEO/ Pompieri nu s-au putut deplasa la un incendiu pentru că nu aveau combustibil. Un bătrân a rămas fără casă

missing
14 februarie 2018, ora 16:43

Tot ce a rămas din locuința bătrânului Filimon din satul Mingir, raionul Hâncești sunt doar pereți goi, nimic nu a mai putut fi salvat. În momentul producerii incendiului, bărbatul era singur acasă. A avut noroc de vecini, care l-au scos afară imediat ce au observat fumul dens. „Nu am avut nicio scăpare să scoatem de aici nici garderoba, nici patul, nicio noptieră cu haine, cu cărți, documentele au ars toate,” a mărturisit Ion, fiul victimei.

Bărbatul spune că, deși și-a chemat tatăl să locuiască împreună, în satul vecin. Bătrânul nu acceptă ideea că a rămas acum fără casa la care a muncit ani buni. „El se trage la casa lui, i-am spus, tată, nu ai unde să mergi. El nu, că măcar sub un perete să dorm, dar la casa mea să mă duceți, să-mi faceți o cameră, să mă scoateți din curtea mea, casa mea,” a adăugat Ion.

Vecinii spun că focul s-a extins rapid. Totuși, aceștia nu au sunat imediat la serviciul „901”, ci au anunțat primarul. „A sunat un băietan în deal, la magazin, au sunat la primar și a venit primarul. Și după asta au sunat la pompierii de la Hâncești, dar, până au venit, era iată topit tot,” a spus un bărbat.

Primarul din Mingir susține că, inițial, a cerut ajutor postului voluntar de pompieri din Cărpineni, aflat la 13 km distanță. Pompierii de gardă au spus însă că nu pot interveni, pentru că nu au combustibil. Într-un final, la fața locului a venit, după 30 de minute, o echipă tocmai de la Hâncești – de la 43 de kilometri.

Le-am spus că noi le punem benzina de care este necesar, dar, până când s-a hotărât întrebarea, pompierii de la 901 erau în localitate,” a declarat Ilie Chițanu, primar de Mingir.

Ei trebuiau să vină și să ne aducă benzină la stația de alimentare de la Cărpineni și nu au venit. MUSCA Și nu a venit nimeni acolo să ne aducă benzină și noi ne-am întors la locul nostru,” a spus Grigore Dobrovolschi, pompier din satul Cărpineni.

Primarul de Cărpineni dezminte că pompierii nu ar fi avut combustibil, menționând că aceștia nu erau obligați să se deplaseze la locul incendiului, în condițiile în care acesta este un post voluntar care deservește doar localitatea respectivă. „Ei cu niciun leu nu contribuie la întreținerea postului. 490 de mii de lei este bugetul anual de întreținere a postului de la Cărpineni. Nu poate plătitorul de impozite din Cărpineni să plătească pentru locuitorul din Mingir,”, a mărturisit Ion Cărpineanu, primarul satului Cărpineni.

Potrivit ofițerului de presă din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în astfel de cazuri se apelează la cel mai apropiat post de pompieri. „Logic ar fi trebuit să fie cei de la Cărpineni, dar întrucât au stat așa condițiile, deja noi am intervenit. Ei au spus că nu au benzină și nu pot interveni,” a declarat Liliana Pușcașu, presa IGSU.

Postul din Cărpineni a fost inaugurat la sfârșitul anului trecut și a fost renovat în cadrul unui program finanțat de autoritățile poloneze. La evenimentul de lansare, autoritățile locale susțineau că de servicii vor beneficia și localitățile vecine, însă primarul spune că acestea nu și-au dorit să încheie un contract de colaborare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram