Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Biroul BERD de la Chișinău…

Biroul BERD de la Chișinău este preluat de un bancher senior din Armenia

Noua șefă a biroului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) din R. Moldova, Angela Sax, a fost prezentată astăzi autorităților de către președintele BERD, Suma Chakrabarti, în timpul vizitei sale la Chișinău. Angela Sax va prelua noul său post în aprilie 2018. Anterior, funcția a fost deținută de Dimitri Gvindadze, care, după încheierea a 18 luni de mandat, a preluat poziția de șef al biroului BERD din Armenia.

Anterior, Angela Sax a deținut funcția de șef interimar al biroului BERD în Armenia. Sax este bancher senior și s-a alăturat biroului BERD din Armenia în mai 2006, unde a lucrat la mai multe proiecte de infrastructura municipală, imobile, producere, agricultură și alte industrii. Unul dintre proiectele de succes pe care le-a administrat, a fost investiția BERD în modernizarea metroului din Erevan.

„Sunt recunoscătoare și încântată să preiau acest nou rol la BERD. R. Moldova este o țară fascinantă, iar eu văd rolul meu în a încuraja talentul și a dezvolta potențialul local. Bazându-ne pe realizările predecesorului meu, Dimitri Gvindadze, vom continua să susținem Moldova prin intermediul investițiilor și politicilor pentru a ne asigura că finanțarea pe care o putem oferi este utilizată în cel mai eficient și eficace mod”, a declarat noua șefă a biroului BERD la Chișinău.

Înainte de a se alătura BERD, Angela Sax a activat la Agenția pentru Dezvoltarea Turismului din Armenia și compania americană pentru dezvoltarea sectorului privat Sibley International Corporation.

În R. Moldova, Sax îl va înlocui pe Dimitri Gvindadze, care a preluat poziția de șef al biroului BERD din Armenia. Pe parcursul mandatului său în R. Moldova, Banca a înregistrat o creștere record a finanțării: 130 milioane de euro doar în ultimul an. De asemenea, BERD a reușit să înregistreze un progres în sectorul bancar în ianuarie 2018, când Banca Transilvania a devenit acționar la Victoriabank, aceasta fiind prima investiție în sectorul bancar din R. Moldova în ultimii zece ani, introducând astfel, standarde internaționale de transparență și cele mai bune practici în a treia bancă după mărime din țară.

Președintele BERD Suma Chakrabarti se află într-o vizită la Chișinău pentru a saluta cele mai recente realizări și a face apel la autorități să dubleze eforturilor de transformare a Moldovei.

BERD este cel mai mare investitor instituțional în Moldova. De la începutul activității sale în țară Banca a investit peste 1,2 miliarde de euro în aproape 120 de proiecte în sectorul financiar, industrie agroalimentară, energie, infrastructură și producere.