Un bărbat care a luat fictiv în spaţiu aproape 1.500 de cetăţeni moldoveni a protestat la Galați

Un bărbat din Galaţi, aflat sub control judiciar după ce a luat în mod fictiv în spaţiu aproape 1.500 de cetăţeni moldoveni, a protestat marţi în faţa sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. Acesta a fost nemulţumit că este singurul cercetat penal în dosarul privind declaraţiile false date la Serviciul Evidenţa Populaţiei Galaţi.

Laurenţiu Maxim, de 43 ani, a spus că este profesor de istorie şi a venit în faţa sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi cu o pancartă pe care se putea citi: “Vreau extinderea cercetărilor în dosarul nr. 6269/P/17 faţă de cei de la Evidenţa Populaţiei Galaţi care fac buletine la moldoveni”.

“Consider că vinovate de această situaţie sunt autorităţile deoarece atât eu, cât şi alte persoane luăm moldoveni în spaţiu. Toate aceste acţiuni se fac cu ştiinţa autorităţilor. Autorităţile nu sunt străine de acest fenomen. Mai ales eu cât şi alţi colegi de ai mei care iau colegi în spaţiu au dat de două-trei ori pe an în ultimii şase ani note informative poliţiei cu privire la activitatea noastră”, a spus bărbatul.citat de Agerpres.

Pe de altă parte, reprezentanţii Serviciului de Evidenţa Populaţiei Galaţi au declarat că angajaţii instituţiei nu pot opri fenomenul luării în spaţiu, pentru că legea este permisivă în acest sens, ba mai mult, bărbatul care protestează a luat fictiv în spaţiu aproape 3.000 de persoane şi nu 1.500.

“Noi ca serviciu de evidenţa populaţiei nu avem cum să limităm fenomenul. Este vorba mai exact de 2.909 persoane care figurează la acea adresă, 1.500 au fost probabil la început. Din punct de vedere moral este strigător la cer, dar din punct de vedere al lucrătorului de la evidenţa populaţiei noi nu avem ce face”, a declarat şeful Serviciului de Evidenţa Persoanei Galaţi, Silviu Bacalum.

Bărbatul de 43 ani, din Galaţi este bănuit de săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, în formă continuată. Astfel, în perioada 2016-2017, bărbatul ar fi făcut, în nenumărate rânduri, declaraţii necorespunzătoare adevărului, în faţa funcţionarilor din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor Galaţi, completând formularul prin care primea în spaţiu, la adresa unde locuia, o casă cu două camere, cetăţeni din Republica Moldova.

În schimbul obţinerii de foloase materiale, bărbatul ar fi facilitat, în acest mod, obţinerea domiciliului scriptic, în municipiul Galaţi, unui număr de 1.489 cetăţeni moldoveni, astfel încât aceştia să poată obţine cetăţenia română.

Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, iar instanţa a decis punerea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.