/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

O bancă din Letonia implicată în furtul miliardului, investigată de SUA pentru conexiuni cu Coreea de Nord

missing
14 februarie 2018, ora 08:31

FinGEN, care invocă prevederile Secțiunii 311 ale USA Patriot Act (acronim de la Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act), propune să fie interzisă deschiderea sau menținerea unui cont corespondent în Statele Unite pentru sau în numele ABLV Bank, “care este o bancă străină ce se ocupă de spălarea banilor”.

Spălarea banilor, pilonul afacerilor ABLV

“FinCEN va continua să ia măsuri împotriva băncilor străine care nu iau în considerare măsurile de prevenire a spălării banilor și vor deveni conducte pentru activități ilicite pe scară largă”, a declarat Steven T. Mnuchin, secretar al Trezoreriei.

“Practicile deficitare la bănci încurajează o gamă largă de comportamente ilicite, inclusiv activitatea legată de programul de înarmare al Coreei de Nord și corupția legată de Rusia și Ucraina. FinCEN se angajează să protejeze sistemul financiar din S.U.A. de aceste tipuri de riscuri”, a adăugat oficialul american.

După cum se arată în constatarea FinGEN, ABLV a instituționalizat spălarea banilor ca pilon al practicilor de afaceri ale băncii.

“Conducerea ABLV permite băncii și angajaților acesteia să orchestreze scheme de spălare a banilor; solicită o activitate de firmă cu risc ridicat, care permite băncii și clienților săi să sporească fondurile; menține controale inadecvate în ceea ce privește conturile companiei cu risc ridicat; și urmărește obstrucționarea aplicării normelor anti-spălare a banilor letonă și combaterea normelor privind finanțarea terorismului (AML/CFT) pentru a proteja aceste practici comerciale”, se arată în document.

Menționăm că, potrivit primului raport Kroll, banca ABLV a fost folosită de mai mulți oameni politici şi de afaceri din Moldova pentru a împrumuta bani de la companii offshore şi, ulterior, procurând acţiuni la Unibank. Compania Kroll admite că aceste persoane ar fi acționat prin înţelegere.

Comisia Financiară și a Pieţelor de Capital (FKTK) de la Riga a sancţionat banca dată cu o amendă de 3,17 milioane de euro. În decizia sa, Comisia Financiară din Letonia face referință la informațiile despre tranzacții suspecte realizate prin intermediul ABLV Bank, apărute în raportul Kroll privind frauda de la cele trei bănci din Republica Moldova (Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială), scrie rise.md

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram