Kim Jong-un laudă Coreea de Sud după vizita delegației condusă de sora sa la PyeongChang

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderul Coreei de Nord Kim Jong – un a lăudat „climatul cald al reconcilierii și dialogului” din Coreea de Sud după ce delegaţia nord-coreeană s-a întors din vizita de trei zile în cadrul Jocurilor Olimpice.

Liderul nord-coreean s-a arătat „satisfăcut” de vizită, conform presei de stat din Nord şi este recunoscător pentru eforturile „sincere şi impresionante” făcute de Coreea de Sud pentru a-i găzdui.

„Este important să continuăm să avem rezultate bune prin a duce mai departe climatul cald de reconciliere şi dialog creat de dorinţa comună a Nordului şi Sudului din jurul Olimpiadei”, a spus el, potrivit The Guardian, citat de News.ro.

Nu a fost menţionată invitaţia adresată preşedintelui Moon Jae-in de a participa la un summit în Nord.

Sora lui Jong-un, Kim Yo-jong i-a transmis o scrisoare lui Moon din partea fratelui său în care preşedintele sud-coreean era invitat la Phenian cât mai curând posibil. Moon a spus că ambele ţări ar trebui să facă eforturi pentru a se ajunge la condiţiile necesare ca întâlnirea să aibă loc.

Omisiunea este un semn că invitaţia a fost una de conjunctură, iar atât Coreea de Sud cât şi SUA susţin că Phenianul trebuie să facă anumite concesii privind programul său nuclear înainte de orice discuţii viitoare. Încă nu este clar dacă Washington ar susţine o vizită a lui Moon în Nord.

Kim Jong-un a declarat că Kim Yo-jong i-a povestit şi despre „acţiunile americanilor”, făcând referire la o întâlnire scurtă cu vice-preşedintele SUA Mike Pence în cadrul ceremoniei de deschidere a JO, un semn că relaţiile cu Washingtonul rămân reci, în pofida progresului făcut cu Seulul.

De asemenea, în comunicatul de marţi se arată că Kim Jong-un a oferit „instrucţiuni importante” pentru măsuri ce au ca rol menţinerea unei atmosfere de reconciliere şi dialog, fără să se ofere alte detalii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...