/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/GRAFIC/ 2018 a început cu scumpiri la produsele alimentare. Ce și cât s-a scumpit în ianuarie

missing
12 februarie 2018, ora 18:25

În luna ianuarie 2018 faţă de decembrie 2017 o creştere mai semnificativă a preţurilor s-a înregistrat la următoarele produse alimentare: fructe proaspete – cu 8,5%, legume proaspete – cu 4,4% (în special: varză – cu 16,4%, ardei dulci – cu 6,9%, castraveţi – cu 5,4%, vinete – cu 5,1%, tomate – cu 3,5%, ceapă uscată – cu 2,5%, morcovi – cu 2,3%), cartofi – cu 3,1%, slănină neprelucrată – cu 1,1%, smîntînă – cu 0,6%, brînză din lapte de vacă – cu 0,5%.

Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate unele scăderi ale preţurilor la usturoi – cu 5,8%, ouă de găină – cu 3,2%, citrice – cu 1,6%, bostani – cu 1,4%, crupe – cu 1,1%, ulei vegetal – cu 0,9%, ciuperci – cu 0,7%, carne, preparate şi conserve din carne – cu 0,5%, zahăr tos – cu 0,5%.

Dacă ne referim la mărfurile nealimentare, menţionăm, că în perioada de referinţă preţurile la majoritatea mărfurilor au rămas la nivelul lunii precedente. Totodată, s-au înregistrat unele creşteri de preţuri la combustibili – cu 1,8%, obiecte de sanitărie şi igienă – cu 1,7%, fotolii – cu 0,8%, aparate electrice mărunte, unelte de muncă electrice, aparate electrice pentru îngrijirea personală, plite electrice – cu cîte 0,5%, divanuri, paturi, canapele, garnitură pentru sufragerie şi dormitor, aparate de aer condiţionat, calorifere, veselă pentru bucătărie şi obiecte casnice – cu cîte 0,4%, ţigări – cu 1,5%.

Concomitent, în perioada de raport, la mărfurile nealimentare au fost înregistrate unele reduceri de preţuri la medicamente – cu 1,2%, autoturisme, telefoane, aparate foto şi de filmat – cu cîte 0,7%, cărbune de pămînt – cu 0,6%, scurte şi cizme de iarnă pentru bărbaţi şi femei, covoare şi preşuri, frigidere şi congelatoare, maşini de spălat, aspiratoare, mărfuri chimice de uz casnic, gaz lichefiat ambalat în butelii – pînă la 0,4%.

Foto: statistica.md

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram