(VIDEO) După scandalul cu Diploma de BAC, Gaburici evită să ofere un răspuns şi în privinţa studiilor sale de doctorat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Chiril Gaburici, ministrul Economiei şi Infrastructurii, nu şi-a trecut în CV-ul său de pe pagina ministerului informaţia despre studiile sale la doctorat, pe care le indicase atunci când deţinea funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova.

Odată cu revenirea lui Gaburici în Guvern, au revenit şi incoerenţele la capitolul studiilor sale. Dacă în 2015, atunci când era premier, acesta menţiona în CV-ul său publicat pe pagina Executivului că face studii de doctorat la Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei (UASM), CV-ul actual, afişat deja pe pagina Ministerului, nu conţine nicio informaţie referitoare la doctoratul său.

Pentru a clarifica aspectul dat, Ziarul de Gardă a apelat instituţia de învăţământ. Imediat ce a auzit întrebarea, Claudia Oltu, şefa Secţiei Cercetare, doctorat şi formare continuă a UASM, a răspuns că noul ministru al Economiei a făcut studii de doctorat, dar „s-a exmatriculat din proprie dorinţă”. „N-a încheiat la noi doctoratul şi nu are nicio diplomă de doctorat. A depus actele, ulterior s-a exmatriculat”, a declarat angajata, precizând că ar trebui să revenim pentru informaţia privind perioada exactă a studiilor.

Potrivit unui răspuns din partea UASM, Chiril Gaburici ar fi făcut studii de doctorat cu frecvenţă redusă, în regim de taxă, la specialitatea Economie şi Management în domeniul de cercetare a Institutului Naţional de Cercetări Economice, între 1 noiembrie 2011 – 1 noiembrie 2015. În acelaşi răspuns se precizează că Gaburici nu are titlul de doctor, deoarece nu a susţinut până în prezent teza.

Contactată, Claudia Oltu a explicat că actualul ministru a susţinut toate examenele şi i-a fost eliberată o adeverinţă prin care se confirmă perioada studiilor, forma de studii, susţinerea examenelor de doctorat şi specialitatea, deoarece potrivit Regulamentului din 2008 privind organizarea şi desfăşurarea doctoratului şi postdoctoratului, acesta are dreptul să susţină teza timp de 10 ani după finalizarea studiilor. Şefa Secţiei Cercetare, doctorat şi formare continuă a UASM spune că, odată cu modificarea în 2014 a respectivului Regulament, a fost anulată acea prevedere, iar finalizarea studiilor se consideră doar după susţinerea tezei.

Teza de doctorat pe care Gaburici urmează să o susţină este intitulată „Perfecţionarea managementului inovaţional în sfera tehnologiilor informaţionale (în baza datelor operatorilor de telefonie mobilă din R. Moldova)”. Conducător al tezei este Alexandru Stratan, directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice şi directorul Şcolii Doctorale din cadrul UASM.

Proaspătul ministru evită să ofere un răspuns privind motivul pentru care nu şi-a susţinut teza de doctorat, dar şi în privinţa diplomei în baza căreia a fost admis la studii superioare, deoarece nici în timpul mandatului de premier, nici după demisia din fruntea Guvernului nu a oferit vreun răspuns. Abordat, înainte de începerea şedinţei Guvernului din 7 februarie, Chiril Gaburici a invocat că nu are timp, iar după, a fugit, la propriu, pe scările instituţiei cu aceeaşi explicaţie: „mă grăbesc”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...