10:38:27 24.04.2024
Stiri

CENTENAR // 100 000 de cărți în limba română, pentru copiii din R. Moldova

Știri 12.02.2018 12:39 Vizualizări1229 Autor: Ziarul National
CENTENAR // 100 000 de cărți în limba română, pentru copiii din R. Moldova


Importante donații de carte românească au ajuns, săptămâna trecută, în câteva biblioteci din R. Moldova, în cadrul campaniei „100 000 de cărți pentru Centenar”, inițiată de deputatul de la București, originar din Basarabia, Constantin Codreanu.

În cadrul acestei campanii, 100 de biblioteci rurale din Basarabia care se confruntă cu un deficit acut de carte românească urmează să primească loturi de carte în limba română.

Constantin Codreanu, președinte al Comisiei din Parlamentul României pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a întreprins, pe 8 și 9 februarie, vizite de lucru la Gimnaziile Ciuciueni și „Sergiu Rădăuțanu” din Iezărenii Vechi, raionul Sângerei, „Constantin Stere” din Chircani, comuna Cucoara, și „Alexandru cel Bun” din Larga Nouă, raionul Cahul.

Fiecare dintre cele patru gimnazii românești din Republica Moldova a primit în dar și câte un drapel tricolor, adus de la București și oferit de către deputatul Constantin Codreanu.

„Am avut norocul să cunosc la Ciuciueni și Iezărenii Vechi niște copii frumoși care sunt în grija unor profesori minunați ce se sacrifică la propriu, date fiind condițiile inacceptabile existente în sistemul de învățământ din Republica Moldova. (...) Le mulțumesc celor două doamne directori, Angela Albu și Maricica Buceațchi, pentru modul extraordinar în care ne-au primit în aceste unități de învățământ. Vreau să anunț și public faptul că mi-am luat angajamentul să organizez vizite pentru grupuri de copii din ambele gimnazii la Parlamentul României, cu ferma convingere că acesta este și Parlamentul lor. În plus, în ambele localități am vorbit, inclusiv cu aleșii locali, despre acorduri de înfrățire care să se transforme în proiecte implementate pentru o viață mai bună aici, la noi acasă. A fost o bucurie aparte să aduc în dar două drapele în cele trei culori sfinte ale noastre pe care sper să le onoreze prin tot ceea ce fac oamenii dragi printre care am fost primiți astăzi. Reunirea este inevitabilă!”, a menționat deputatul Constantin Codreanu la încheierea vizitelor în cele două instituții școlare din raionul Sângerei.

După vizitarea celor două gimnazii românești din raionul Cahul, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a constatat că deficitul de carte românească este încă foarte mare în Basarabia.

„Doamnele director Eugenia Ciobanu de la gimnaziul din Chircani și Viorica Curjos de la gimnaziul din Larga Nouă, prin felul în care ne-au primit împreună cu elevii și corpurile didactice, ne-au demonstrat că spiritul românesc este viu în această parte de țară. Nici nu putea fi altfel într-o regiune care a participat în 1859 la Mica Unire sub Domnitorul Alexandru Ioan Cuza și care s-a aflat în componența statului român 22 de ani încă în secolul XIX, fiind parte a proceselor de unificare și organizare națională. Copiii extraordinari cărora le-am adus carte românească și mândrul nostru tricolor sunt cei pentru care merită să nu precupețim niciun efort orientat către Reunire, pe care o asociem cu o viață demnă, mai bună și mai sigură în familia noastră națională. Unirea nu are alternativă! Ea este soluția practică așteptată de tot mai mulți basarabeni. Promitem să revenim cu donații de carte și în alte localități din raionul Cahul, ca și din orice altă regiune a Basarabiei”, a spus deputatul.

Întâlnirile deputatului Constantin Codreanu cu elevii și profesorii celor patru gimnazii din raioanele Sângerei și Cahul au fost urmate de programe artistice înălțătoare, cuprinzând poezie patriotică, muzică și dans românesc.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md