"Fac parte dintre persoanele care îşi respectă cuvântul dat", a declarat Angela Merkel în cursul unui interviu acordat postului naţional de televiziune ZDF, în contextul în care mai mulţi responsabili din tabăra sa creştin-democrată o invită să îşi pregătească succesiunea.

"Mi-am luat angajamentul faţă de populaţie pentru patru ani" la cancelaria federală şi, "evident", intenţionez să respect acest lucru, a adăugat ea.

În faţa semnelor de uzură a puterii după 12 ani în fruntea guvernului şi a criticilor deschise la adresa ei, Angela Merkel a respins ideea potrivit căreia puterea sa este pe cale de a se eroda.

"Nu, nu este şi impresia mea", a spus ea, recunoscând însă că CDU "îşi pune întrebări după 12 ani" în fruntea guvernului.

Angela Merkel se confruntă cu o revoltă incipientă în rândul partidului său după ce miercuri a reînnoit alianţa cu Partidul Social-Democrat (SPD) pentru a guverna încă patru ani.

Trupele sale îi reproşează că a făcut prea multe concesii orientării de centru-stânga. Pentru a încheia acordul de coaliţie, ea a fost nevoită să accepte în special cedarea portofoliului Finanţelor către SPD, situaţie greu de digerat în CDU.

Renunţarea la Ministerul de Finanţe, al cărui titular a fost timp de opt ani foarte ortodoxul conservator Wolfgang Schäuble, este "dureroasă", dar "acceptabilă în ochii mei", a subliniat Angela Merkel.

Ceea ce nu este însă şi părerea unor deputaţi ai partidului său. Wolfgang Bosbach, figură marcantă a CDU, a denunţat în paginile cotidianului Bild o "concesie prea mare".

Acordul de coaliţie cu SPD urmează să fie validat de congresul CDU, convocat la 26 februarie, care se anunţă mai furtunos decât era de aşteptat, şi mai ales de militanţii social-democraţi, chemaţi să se pronunţe printr-un referendum intern cu final incert.

Reînnoirea coaliţiei este o soluţie din lipsă de alternative. Ea decurge din alegerile legislative desfăşurate în septembrie, marcate de o respingere a partidelor tradiţionale şi o ascensiune a formaţiunii de extremă-dreaptă, care complică formarea unei majorităţi.

O primă tentativă de alianţă cu liberalii şi Verzii a eşuat în noiembrie, iar Angela Merkel s-a văzut nevoită să apeleze din nou la SPD pentru a dispune de o majoritate guvernamentală.