(VIDEO) Un nou grup de inițiativă pentru organizarea referendumului „nu-mixt”. Peste 800 de persoane au participat la întrunire

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Peste 800 de persoane au constituit astăzi un nou grup de inițiativă pentru organizarea unui referendum legislativ de anulare a sistemului mixt de vot. Asta după ce grupul constituit în cadrul adunării din 17 decembrie 2017 nu a fost înregistrat de către Comisia Electorală Centrală.

Actele de înregistrare a grupului de inițiativă urmează să fie depuse la CEC, pentru a începe colectarea semnăturilor. Dacă responsabilii de la CEC vor înregistra grupul de inițiativă, atunci acesta urmează să colecteze timp de 2-3 luni nu mai puțin de 200 de mii de semnături ai celor care optează pentru anularea sistemului mixt, adoptat în vara anului trecut.

Amintim că aceasta este cea de-a doua tentativă a unor reprezentanți ai societății civile de a iniția un referendum privind abrogarea sistemului mixt. CEC a respins în ianuarie cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului legislativ. Cei de la CEC au argumentat refuzul prin faptul că au fost admise mai multe încălcări la înregistrarea grupului de inițiativă. De asemenea, s-a invocat faptul că legislația electorală nu poate fi modificată cu mai puțin de un an înainte de alegeri.

Sistemul electoral mixt a fost votat pe 20 iulie 2017 cu voturile deputaților PD, PSRM și grupului PPE și promulgat în aceeași zi de președintele Igor Dodon.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...