/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/GRAFIC/ Câte persoane s-au îmbolnăvit cu Hepatită în 2017? Raioanele cu cele mai multe cazuri înregistrate

missing
11 februarie 2018, ora 11:21

Datele prezentate de Centrele de Sănătate Publică teritoriale denotă, că în 17,23% din cazurile înregistrate de HVA sunt afectați copiii cu vârsta de la 0 la 6 ani, 64,16% cazuri – de vârstă de la 7 la18 ani și în 18,60% cazuri – printre maturi.

Specialiștii din cadrul Serviciului de Supraveghere de Stat în Sănătate Publică se deplasează în fiecare caz de erupție, verificând condițiile igienice și de aprovizionare cu apă potabilă, efectuează ancheta epidemiologică la fața locului, stabilesc circumstanțele de apariție a focarelor, indică măsurile de răspuns și de profilaxie, stabilesc măsuri de control și înaintează prescripții sanitare.

În scopul profilaxiei specifice, în anul 2017, în teritoriile și colectivitățile afectate din republică, au fost vaccinați cu vaccinul contra hepatitei virale A „Havrix Junior” 6992 copii.

În scopul intensificării măsurilor de control şi răspuns la hepatita virală A Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale recomandă pentru toate teritoriile administrative din țară:

  • Efectuarea dezinfecției profilactice a surselor de aprovizionare centralizată cu apă și a fântânilor publice, în contextul asigurării populației cu apă potabilă sigură;
  • Amenajarea poligoanelor pentru stocarea și evacuarea deșeurilor menajere și organizarea și realizarea măsurilor de igienizare şi salubrizare a localităţilor, gospodăriilor şi instituțiilor;
  • Respectarea normelor și regulilor sanitaro-tehnice și igienice la obiectivele industriale, unitățile de comerț și alimentație publică;
  • Respectarea regimului sanitaro-antiepidemic corespunzător în instituțiile de copii;
  • Respectarea igienei personale și educația populației, în special, a personalului din creșe, care lucrează în industria alimentară a copiilor și adolescenților;
  • Adresarea la medic, în cazul apariției semnelor caracteristice HVA, diagnosticarea precoce, izolarea și tratamentul bolnavilor cu HVA.

Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale comunică, ca HVA poate fi prevenită prin:

  • spălatul obligator a mâinilor cu apă și săpun, după toaletă si înainte de masă;
  • consumul doar de apă potabilă de calitate, din surse sigure sau îmbuteliată;
  • spălarea fructelor și legumelor, înainte de consum;
  • evitarea contactului cu persoane bolnave;
  • igienizarea locuinței și gospodăriei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram