„Articolul 13 din Constituţia ţării trebuie să rămână neschimbat pe motivul că, după decizia Curţii Constituţionale, în pachetul constituţional deja se regăseşte definiţia de limbă română pentru asigurarea abordării europene „Unitate prin diversitate”, pentru asigurarea respectului faţă de oricare cetăţean din ţara noastră şi dreptul lui la autoidentificare etnică, culturală şi lingvistică, asta înseamnă că art. 13 trebuie să rămână neschimbat”, a fost explicaţia lui Marian Lupu.

„Dincolo de faptul că este o abordare strict europeană, mai este încă o condiţie foarte importantă pentru păstrarea identităţii statale a Republicii Moldova. Cei care promovează cu vehemenţă eliminarea din art. 13 a definiţiei de „limbă moldovenească”, nu se opresc doar la limbă, haideţi să privim în jur care este realitatea, doar nu se promovează conceptul: o limbă, două naţiuni, două ţări, se promovează alt concept: o limbă, o naţiune, o ţară. Eu am fost mereu pentru statalitatea şi suveranitatea Republicii Moldova, ca şi majoritatea covârşitoare a colegilor din Partidul Democrat şi asta este poziţia oficială a partidului. Respectiv, având această idee, noi vom apăra şi vom promova în continuare valorile de suveranitate şi independenţă a statului Republica Moldova”, a mai spus fostul preşedinte al PD.

Anterior, şi Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv proiectului semnat de liberal-democraţi. Asta după ce, încă în 2013, magistraţii costituţionali au decis că denumirea corectă a limbii de stat în Republica Moldova este limba română şi că textul Declaraţiei de Independenţă, în care se spune că limba oficială este româna, prevalează în raport cu textul Legii Supreme.