Marian Lupu se opune schimbării denumirii limbii de stat în Constituție. „Asta este poziția oficială a PD”

marian

Liderul fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat, Marian Lupu, a avertizat împotriva schimbării denumirii din Constituție a limbii de stat, numită în prezent „moldovenească”.

Marian Lupu a spus că în legea fundamentală se spune deja că limbile moldovenească și română sunt identice, iar acest dualism le permite cetățenilor să se identifice așa cum vor.

Lupu a mai spus că în spatele dorinței de schimbare a denumirii limbii, promovată mai ales de liberali, se ascund porniri unioniste. Dezbaterea pe această temă a fost reaprinsă de dorința PD de a introduce în Constituție imperativul integrării europene a țării.

„Dincolo de faptul că este o abordare strict europeană, mai este încă o condiție foarte importantă pentru păstrarea identității statale a Republicii Moldova. Cei care promovează cu vehemență eliminarea din art. 13 a definiției de „limbă moldovenească”, nu se opresc doar la limbă. Haideți să privim în jur care este realitatea, doar nu se promovează conceptul: o limbă, două națiuni, două țări – se promovează alt concept: o limbă, o națiune, o țară. Eu am fost mereu pentru statalitatea și suveranitatea Republicii Moldova, ca și majoritatea covârșitoare a colegilor din Partidul Democrat și asta este poziția oficială a partidului. Respectiv, având această idee, noi vom apăra și vom promova în continuare valorile de suveranitate și independență ale statului Republica Moldova”, a spus Lupu.

Opoziția pro-europeană își condiționează acordul pentru această inițiativă de rezolvarea problemei denumirii limbii de stat.

Interviul integral oferit de Marian Lupu pentru Radio Europa Liberă îl puteți urmări aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente