Revolta șoferilor de Yandex.Taxi din Moldova. Aceștia susțin că sunt plătiți la mână iar compania nu-și declară veniturile

yandextaxi
Foto: Photo Credit: Dumitru Ciorici

Fără a-și divulga numele, un grup de foști șoferi ai serviciului au transmis pe adresa redacției UNIMEDIA mai multe informații și extrase din convorbirile din interiorul serviciului. Aceștia spun că au fost mințiți și că de fapt, în locul câștigurilor fabuloase promise, nu s-au ales decât cu multe probleme, amenzi usturătoare și numerele de la mașinile personale retrase.

Pe grupurile lor interne, șoferii spun că se simt mințiți și că fac parte dintr-o schema mare de spălare de bani. Dacă e să credem spuselor foștilor șoferi, un calcul simplu arată că lunar, prin schemele serviciului ar rula minim 5 milioane de lei care nu apar în niciun registru contabil, respectiv nici o taxă sau impozit nu sunt plătite în bugetul de stat. Foștii taximetriști propun și un calcul simplu. Zilnic, serviciul ar avea cel puțin 150 de mașini pe curse care preiau minim 20 de comenzi. Lunar vorbim de un volum de circa 90 de mii de călătorii. În mediu, pasagerii achită cel puțin 20 de lei pe cursă, astfel încât, cel puțin 1 milion 800 de mii de lei ajung la serviciu. În același timp, pe bonusuri se achită cel puțin dublu, bani care sunt în afara oricărei evidențe oficiale și despre proveniența cărora nu se cunoaște nimic. Pe lângă proveniența dubioasă, acești bani cash nu sunt declarați oficial, respectiv compania ar comite zilnic un act de evaziune fiscală.

Mai multe despre revolta șoferilor vedeți pe UNIMEDIA.

Pentru a mai atenua din nemulțumirile șoferilor, serviciul Yandex.Taxi a anunțat acum la 27 ianuarie că renunță la comisionul său, doar ca șoferii să rămână. În același timp însă, în  urma controalelor, a fost anulat și unul dintre ultimele bonusuri mai consistente, cei 40 de lei pe care îi primea orice șofer pentru fiecare călătorie. A fost picătura care a umplut paharul, spun foștii șoferi care cred că au fost mințiți și că tot mai multă lume înțelege că au fost folosiți în niște interese obscure.

UNIMEDIA a solicitat un comentariu serviciului Yandex.Taxi Moldova la acest subiect. Îl reproducem întocmai după cum urmează: „Yandex Taxi – un program pentru rezervarea online a unui taxi, care leagă utilizatorii care doresc să plece și parcurile de taxi, gata să deservească comanda. Nu suntem un serviciu de taxi și nu lucrăm cu șoferii individuali. Yandex.Taxi colaborează numai cu parcurile de taxi legale și birourile de expediere. Relațiile cu șoferii, inclusiv cele financiare, sunt realizate de parcurile noastre de taxiuri partenere, ele oferă asistență completă șoferilor și sunt gata să răspundă la toate întrebările. Prin urmare, în caz de probleme, șoferul ar trebui să contacteze parcul de taxi în care lucrează”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente