Afanasie Izbaş, un locuitor al satului Heleşteni, raionul Nisporeni, spune că, la începutul anului 2004, a convenit cu un cumătru de-al său, pe nume Gheorghe Carp, să pună pe picioare o afacere. Cei doi urmau să investească bani pentru a cultiva viţă de vie pe un teren de patru hectare ce i-ar aparţine lui Izbaş. Soţia lui Afanasie Izbaş povesteşte că bărbatul său a contractat un credit de circa 100 de mii de lei de la o asociaţie de împrumut din raion, iar banii i-au ajuns pentru a planta butaşi pe o suprafaţă de doar 1,75 de hectare. În schimb, cumătrul său ar fi renunţat la această idee şi nu ar mai fi investit nimic. Izbaş ar fi cules roada până în 2012, atunci când Gheorghe Carp i-ar fi cerut terenul respectiv. 

Gheorghe Carp are însă altă versiune a conflictului. Acesta s-a adresat în instanţă, iar pe numele lui Afanasie Izbaş a fost deschis un dosar penal pentru delapidarea averii străine. Judecătoria Nisporeni l-a achitat pe învinuit, Curtea de Apel l-a condamnat însă la nouă ani de puşcărie şi-l obligă să-i cedeze lui Carp cele patru hectare. În schimb, Gheorghe Carp insistă că are dovezi concludente. 

Cu toate acestea, apropiaţii lui Afanasie Izbaş susţin că probele ar fi fost falsificate cu ajutorul procurorului Vladimir Adam, care ar fi un prieten de-al lui Gheorghe Carp. Adam nu a răspuns la telefon pentru a oferi comentarii. În schimb, Serviciul de presă al Procuraturii Generale a precizat că el neagă orice acuzaţie, iar Afanasie Izbaş trebuie să-şi facă dreptate prin intermediul instanţelor de judecată. Reprezentanţii Primăriei din comuna Marinici, din care face parte şi satul Heleşteni, nu au fost de găsit pentru o reacţie. Avocatul lui Afanasie Izbaş afirmă că va contesta decizia Curţii de Apel la CSJ.