/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

Persoanele care postează pe rețelele sociale fotografii cu acte de identitate pot fi amendați

missing
09 februarie 2018, ora 11:52

Într-un comunicat al instituției, se spune că în ultimul timp pe site-urile de socializare sunt tot mai multe anunțuri despre găsirea actelor de identitate, permiselor de conducere și altor documente ce conțin date cu caracter personal, în vederea identificării deținătorilor acestora. Aceste postări sunt însoțite de fotografiile actelor respective, prin urmare proprietarii documentelor sunt supuși la mai multe riscuri. De asemenea, la riscuri este supus și utilizatorul care postează informația respectivă.

Potrivi codului Contravențional, încălcarea drepturilor subiectului datelor cu caracter personal de a fi informat, de acces la datele cu caracter personal, de intervenţie asupra datelor cu caracter personal, de opoziţie şi de a nu fi supus unei decizii individuale, precum și încălcarea regulilor de utilizare a datelor cu caracter personal, reprezintă contravenții și se sancționează cu:

– amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice;
– amendă de la 90 la 180 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere;
– amendă de la 120 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în toate –
cazurile, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Datele cu caracter personal publicate pe site-urile de socializare vulnerabilizează siguranța persoanelor care pot deveni victime ale unor abuzuri, precum furtul de identitate, pierderi financiare sau alte infracțiuni realizate prin utilizarea ilicită a datelor cu caracter personal ale acestora.

Astfel, cei care au găsit sau pierdut acte de identitate sunt obligați să informeze fără întârziere organelor competente. Persoanele care au găsit documente trebuie să le predea autorităţii emitente, iar în cazul aflării terţului în străinătate se predă misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale Republicii Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram