/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Democrația în SUA. Cum activiștii protestează, fără poliție, chiar în fața Casei Albe

missing
09 februarie 2018, ora 10:18

Priveliștea din fața Casei Albe este „decorată” cu un cort instalat acum 37 de ani de activistul William Thomas, care s-a declarat împotriva războiului și, în special, contra armelor nucleare. Deși a decedat în 2009, protestul lui pentru pace continuă și astăzi. Cortul este „populat” zi și noapte de voluntari și activiști.

Când plouă, când ninge. Sau la miez de noapte, când e frig. Este dificil, dar o facem. Poziția lui William Thomas a fost împotriva războiului, împotriva violării drepturilor omului, cum se întâmplă în Palestina sau Nigeria”, susține Craig Thompson, activist

Și dacă în Republica Moldova, corturile instalate de protestatari în 2015, în Piața Marii Adunări Naționale, au fost ridicate în baza unei decizii a instanței de judecată din Ialoveni, Curtea Supremă a Statelor Unite a emis o decizie în favoarea activiștilor de la Washington. Acesta nu este însă singurul protest de la Casa Albă. La doar câțiva metri distanță, cu pancarte în mâini, această femeie cere președintelui Trump să ratifice un amendament constituțional, inițiat încă în anii ’70, care să stipuleze egalitatea dintre bărbați și femei în Constituție.

Noi așa și nu avem egalitate în Constituție. Singurul drept constituțional pe care-l avem este cel de a vota. Încercăm să convingem fiecare stat să ratifice amendamentul. Avem nevoie de 38 de state. Noi avem 36 de state, fiindcă în martie 2017 documentul a fost ratificat de Nevada”, menționează o altă activistă Linda Smith.

Revoltați de declarația președintelui Donald Trump, care a recunoscut orașul Ierusalim drept capitală a Israelului, mai multe zile la rând, au venit să protesteze în fața Casei Albe și membrii comunității palestinienilor din Statele Unite.

Noi îi spunem domnului președinte că „statul Israel a furat Pământul Sfânt. Lăsați Ierusalimul în pace. Luând cel mai sfânt loc al Pământului și declarându-l capitala unei entități inacceptabile și nelegitime, a fost atinsă această rană deschisă, a fost turnată sare peste această rană. Este dureros pentru palestinieni, este dureros pentru evrei”, a declarat pentru tv8 activistul Rabby Yisroel Dovid Wiess.

Casa Albă, amplasată în capitala federală Washington, este reședința oficială și principalul loc de muncă al președintelui Statelor Unite.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram