Principală  —  Ediţia PRINT  —  Sportiv   —   Cine sunt membrii delegației R.…

Cine sunt membrii delegației R. Moldova la Jocurile Olimpice de iarnă: 2 sportivi, 2 antrenori și 2 funcționari

Delegația R. Moldova la Jocurile Olimpice (JO) de iarnă, care debutează astăzi, 9 februarie 2018, la PyeongChang (Coreea de Sud), este compusă din 7 membri. Pe lângă cei doi sportivi care ne vor reprezenta țara, în Coreea de Sud au mai mers antrenorii lor, un jurnalist și doi angajați ai Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS) din R. Moldova.

Solicitat de ZdG, Nicolai Piatac, prim vice-preşedinte al CNOS, ne-a comunicat că la PyeongChang au ajuns sportivii Nicolae Gaiduc și Cristopher Hoerl, antrenorii Nadejda Pria și Johan Frisck, jurnalistul Sandu Mihai, dar și doi reprezentanți ai Comitetului Național Olimpic: Larisa Popov (conducător de echipă) și Cristina Vasilianov (secretar general al CNOS, șef de misiune).

De asemenea, la PyeongChang se află și președintele CNOS, Nicolae Juravschi, tot el deputat, care însă nu face parte din echipa Moldovei, aflându-se în Coreea de Sud în calitatea sa de președinte al CNOS, membru al Comitetului Internațional Olimpic.

Potrivit CNOS, Nicolae Gaiduc, de 21 de ani, va participa în proba de schi fond , iar Cristopher Hoerl, fost component al naționalei Austriei, dar care reprezintă Moldova de un an și jumătate, va evolua în proba de schi alpin. Primul va intra în concurs Cristopher Hoerl. Austriacul naturalizat va debuta pe 11 februarie, ora 4:00 (ora Moldovei) la schi alpin, disciplina downhill. Apoi, pe 13 februarie, va fi cursa combinată (downhill, ora 4:30 și slalom, ora 8:00). În final, pe 15 februarie, Hoerl urmează să participe la super-G, de la ora 4:00.

Al doilea moldovean, Nicolae Gaiduc, va concura pe 16 februarie, ora 8:00, la schi fond 15 km liber.
Jocurile Olimpice de iarnă, care vor avea loc în districtul sud-coreean PyeongChang, în perioada 9-25 februarie, vor fi cele mai mari din istorie, grație numărului record de participanți și atribuirii a peste 100 de medalii de aur. R. Moldova va fi reprezentată de doi sportivi: Nicolae Gaiduc și Cristopher Hoerl.

În total la JO din Coreea de Sud vor participa 2 925 de sportivi din 92 de țări. Astfel, PyeongChang 2018 va depăși ca număr de participanți Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 de la Soci, la care au participat 2 858 sportivi din 88 de țări.

Statele Unite ale Americii se vor prezenta cu cea mai numeroasă delegație care a luat parte vreodată la o ediție de iarnă a Jocurilor Olimpice, având în componență 242 de sportivi, urmată de cea a Canadei, cu 226 de competitori. La rândul său, țara gazdă Coreea de Sud va fi reprezentată de 144 de sportivi, iar echipa olimpică a României numără 28 de participanți.

În urma scandalului de dopaj în care a fost implicată Federația Rusă, cei 169 de sportivi ruși care urmau să concureze la PyeongChang 2018 au fost suspendați. Cu 6 zile înainte de începerea competiției, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis că 13 sportivi ruşi şi doi antrenori sunt totuși eligibili pentru participarea la JO.

CIO a făcut o excepție în privința Coreei de Nord, căreia i-a atribuit 22 de locuri, deși inițial doar doi sportivi reușiseră să se califice în mod oficial la JO 2018. Printre cei 22 de sportivi nord-coreeni care vor concura la cinci discipline diferite se află și 12 jucătoare de hochei pe gheață, care vor forma o echipă comună cu Coreea de Sud.

Malaezia, Singapore, Kosovo, Eritreea și Ecuador vor participa în premieră la o ediție a JO de iarnă.

sursa foto: olympic.md