16:55:13 25.04.2024
Stiri

FOTO // Bucătarul-POET din R. Moldova

Social 09.02.2018 08:30 Vizualizări3176 Autor: Ziarul National
FOTO // Bucătarul-POET din R. Moldova


Pentru a fi totalmente împlinit, se zice că sunt necesare două tipuri de hrană – cea fizică și spirituală. Rețeta fericirii a găsit-o tânărul bucătar și poet Dumitru Drapac, originar din Peticeni, Călărași, care îi bucură pe cei din jurul său cu bucate delicioase, dar și cu poezii.

Dumitru vine dintr-o familie de artiști, tatăl și fratele său mânuind cu iscusință pensula și creionul. După ce a absolvit școala, tânărul a decis să-și facă studiile în domeniul culinăriei, deorece anume gătitul îi părea cel mai aproape de suflet. Și nu a dat greș, doar că urma să își mai descopere un talent.

„Îmi plăcea de mic să gătesc să o ajut pe mama la bucătărie. Ori de câte ori era vorba de pregătit ceva pentru masă, eu eram cel care mă ofeream voluntar. Îmi plăcea în special să experimentez în bucătărie, să creez feluri de mâncare noi, combinând mai multe ingrediente. Anume aceste experimente m-au făcut să-mi descopăr creativitatea și pasiunea de a găti. După ce mi-am făcut studiile în culinărie, o perioadă am lucrat ca bucătar într-un local de tip fast food, dar parcă simțeam că îmi lipsește ceva”, își amintește tânărul.

Îl admiră pe Labiș

A realizat că este îndrăgostit de arta cuvintelor abia la vârsta adolescenței, când a simțit că vrea să-și împartă trăirile cu cei din jur, doar că într-un mod mai deosebit. Sentimentele pure și emoțiile trăite l-au făcut să înșire pe foi frânturi de versuri, care mai apoi să devină poezii adevărate.

Despre primele încercări de a crea își amintește și acum cu nostalgie. Zice că era asemenea unei păsări care își îndrepta aripile să zboare, dar nu era sigură dacă are suficientă putere și experiență pentru a reuși.

„Am înțeles că poezia este o parte din mine la vârsta adolescenței, când sufletul nostru este copleșit de sentimente și emoții de tot felul. Anume atunci mi-a venit ideea de a-mi înșira simțirile pe foi, ca în scurt timp totul să prindă rimă, culoare și adevăr. Am citit mult și am meditat asupra fiecărei idei noi apărute în mintea mea.Națiunea noastră a avut și are poeți care au strălucit și încă strălucesc în sufletele noastre, iar primul în sufletul meu este cu siguranță Nicolae Labiș. Descoperind sentimente tot mai profunde și clare, catrenele la rândul lor au prins si ele mai multă puritate, iar eu am mai multă încredere în sine și în propriile puteri”, povestește Dumitru.

La bucătărie, ca în poezie

Dacă la prima vedere culinăria și poezia par domenii complet diferite, pentru Dumitru ambele pasiuni sunt o expresie a artei și ambele contribuie la dezvoltarea creativității și a simțului său critic. Prietenii îl mai numesc și „bucătarul cu suflet de poet”,iar el este total de acord, deoarece ambele pasiuni au loc de frunte în inima sa.

„Bucătăria este arta de a combina mai multe ingrediente pentru a obține cea mai gustoasă mâncare, în poezie e același lucru, doar că aici ingredintele sunt cuvintele și rimele, iar cel mai important -ambele necesită suflet și dedicare. Poezia și bucătăria fac o combinația perfectă, iar dacă esti iscusit și perspicace, le știi a oferi atenție în paralel cu egalitate, căci ai toate șansele să o superi pe una dintre ele, atunci esti un învingător. Acest lucru am făcut și eu începând de la o vârsta mai fragedă. Asta continui să fac și acum. Dacă ar trebui să aleg doar un domeniu, nu cred că m-aș putea decide, pentru că le iubesc la fel de mult”, explică bucătarul cu suflet de poet.

Membrii familiei sale au fost cei care l-au îndrumat să-și urmeze visul și să își publice prima carte, pentru că acel caiet cu poezii devenise deja neîncăpător. Astfel, în ultima lună a anului 2017 a fost lansat volumul de poezii „Dincolo de sentimente”.Stilul său romantic de scriere și puritatea sentimentelor transmise au atras repede primii cititori, creditându-l cu încredere.

„Dincolo de sentimente” – prima lui carte

„Gândul de a transpune tot ce scriu într-o carte „călătorește” prin mintea mea de aproape patru ani. Anume familia m-a susținut și m-a îndrumat să parcurg această cale și, ori de câte ori am făcut un pas înapoi împins de greutăți și piedici, m-a ajutat să depășesc aceste momente. Ulterior am prins curaj, un curaj nemărginit care m-a dus pe un drum cu ocolișuri și întrebări fără răspuns, exact ceea de ce am avut nevoie pentru a crea, reușind să debutez în final cu un volum de versuri de dragoste și să dau viață primei mele cărți cu titlul „Dincolo de sentimente”, scrisă din suflet și pentru suflet. Fiecare vers din această care a trecut prin sufletul meu și a fost trăit de lumea mea lăuntrică”, spune tânărul poet.

Știe că o cale spre succes este lungă și că are de parcurs încă multe trepte pentru a se simți cu adevărat împlinit, iar pe viitor se vede un bucătar de succes, dar și un poet bine cunoscut.

„Sunt o fire optimistă și cred în mine și în munca depusă, iar viitorul va arăta răsplata cuvenită. Pe moment activez ca bucătar într-un supermarket din capitală, de unde mă inspir cu energii gustative și rețete deosebite, iar dacă printre pereții bucătăriei apar și versuri zburătoare, atunci nu ezit să notez orice idee rapid, ca mai apoi să-i dau forma unei noi poezii. Muza mă poate prinde și în miez de noapte, ceea ce mă face sa renunț la somn de dragul poeziei și să lucrez până spre dimineață. Visul meu cel mai mare este să reușesc să mă realizez în ambele domenii și să le ofer oamenilor atât hrană fizică – fără de care nu am putea supravețui, dar și cea spiritualp – atât de utilă pentru lumea noastră lăuntrică”, mărturisește poetul-bucătar.

Text de Cristina Arhip


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md