/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Ai bani, ai justiție! 76% dintre moldoveni cred că judecătorii sunt corupți

missing
08 februarie 2018, ora 19:00

Conform studiului, peste 80 la sută din respondenți au bifat că au foarte puțină încredere sau nu cred deloc în justiția din Moldova.

Peste 70 la sută dintre moldoveni cred că judecătorii ar condamna o persoană săracă și nevinovată, iar aproape 80 la sută consideră că dacă o persoana vinovată are mulți bani, are mari șanse să scape nepedepsită. În acest sens, apărătorii drepturilor omului au o explicație.

„Totuși banii nu doar la nivel de corupere sau de mită, dar la nivel de ați angaja un avocat mai bun de a avea o apărare mai bună în proces, de a aduce probe mai bune, expertize, concluzii”, a declarat Dumitru Sliusarenco, avocat „Promo-Lex”.

Același sondaj arată că 76 la sută dintre oameni cred că judecătorii sunt printre cei mai corupți funcționari.
Cu toate acestea, puțini dintre ei au recunoscut că au oferit sau li s-a cerut vreo dată mită. La sondaj au participat 216 persoane care s-au ciocnit cu sistemul moldovenesc de justiție.

Doar 13 la sută au recunoscut ca au oferit cadouri sau bani în cadrul unui proces. Iar 24 la sută au menționat că li s-au cerut bani.

„Problema este în recunoaștere și faptul că majoritatea vrem să părem cinstiți și nu vom recunoaște că am făcut acest lucru. Pe de altă parte este foarte ușor de explicat ca orice caz, orice eșec, orice nereușită, orice experiență negativă cu mita”, a mărturisit Sliusarenco.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1216 persoane, dintre care 216 au interacționat cu instanțele de judecată în ultimii 2 ani. Marja de eroare a cercetării este de plus-minus 2,8 procente.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram