03:43:56 20.04.2024
Stiri

Avocatul Regal din Londra: „Investigația KROLL – o profanare și realizată la comandă”

Anticorupție 08.02.2018 13:45 Vizualizări2622 Autor: Ziarul National
Avocatul Regal din Londra: „Investigația KROLL – o profanare și realizată la comandă”


Avocatul regal britanic QC James Ramsden, care îi reprezintă interesele lui Ilan Șor, a prezentat astăzi, în cadrul unui briefing desfășurat la Londra, un rezumat al raportului și concluziile formulate după ce a analizat rapoartele publicate anterior de Kroll - privind investigarea fraudei din sectorul bancar din R. Moldova.

Principala concluzie făcută de avocat este că „investigația realizată de Kroll e vădit nefondată și absolut inutilă pentru clarificarea circumstanțelor cauzei sau identificarea adevăraților făptași și beneficiari”, se arată într-un comunicat de presă al Partidului „Șor”.

„Raportul se concentrează aproape în totalitate asupra persoanei lui Ilan Şor, în pofida dovezilor concludente disponibile despre implicarea în fraudă a altor persoane cunoscute în Moldova. Despre aceste persoane se cunoaște că au beneficiat de pe urma acestei fraude. Kroll a ignorat sentințele de condamnare ale fostului prim-ministru Filat și a ale Veaceslav Platon, dar și faptele în baza cărora cei doi ar putea fi considerați vinovați și beneficiari de fraudă”, a declarat avocatul.

„Concluziile nefondate ale Kroll și scurgerea deliberată a rapoartelor indică o motivație politică”, a punctat James Ramsden. Acesta a adăugat că „raportul analitic a fost tratat de către guvern, mass-media și comentatori ca o adevărată investigație”, și i-a determinat pe mulți să facă concluzii eronate, în baza unor manipulări.

Sursa citată mai spune că ignorarea de către Kroll a probelor colectate de către autoritățile moldovenești de anchetă și confirmate de instanțele judiciare demonstrează caracterul părtinitor al investigației realizate de Kroll. Iar scurgerile intenționate ale conținutului raportului, în opinia lui Ramsden, „au fost fplosite activ de către diferite instituții mass media cu scopul de a prejudicia imaginea lui Ilan Șor”.

Citește și: Un avocat britanic, consilier juridic al Reginei, a fost ANGAJAT de Ilan Șor pentru a investiga frauda din sistemul bancar

Totodată, avocatul nu neagă o anumită vinovăție a lui Ilan Șor și consideră corect verdictul pronunțat de instanța moldovenească. „Eu nu spun că Ilan Șor nu poartă o anumită vină pentru greșelile care au dus la comiterea fraudei. Dar nu există dovezi concludente precum că el a fi conceput frauda, că ar fi realizat-o sau, mai ales, ar fi beneficiat de pe urma acesteia”, punctează James Ramsden. „Ilan Șor a cooperat cu ancheta pe tot parcursul procesului, a depus mărturie, dar Kroll nu a considerat de cuviință să ia în considerație nici această mărturie și nici materialele anchetei efectuate de autoritățile oficiale din R. Moldova”.

„Ilan Șor a făcut un autodenunț și a cooperat cu ancheta în cazul falimentului BEM în 2014. El a menționat că până în august 2013 banca era deținută efectiv de stat și controlată de premierul Vladimir Filat, care a fost implicat activ în conducerea acesteia. Rapoartele realizate de Kroll nu încearcă să analizeze aceste date, precum și dovezile că deciziile proaste și dubioase, privind împrumuturile, au fost luate încă începând cu 2009. Faptul că investigația nu cuprinde această perioadăvorbește despre o abordare părtinitoare a problemei și lasă loc pentru multiple întrebări”, a precizat avocatul regal britanic.

James Ramsden, care a prezentat la Londra rezultatele analizei rapoartelor Kroll, este un avocat regal licențiat, cunoscut în Marea Britanie și la nivel mondial, specializat în investigații financiare și bancare. În prezent, pe lângă cazul Kroll și al scandalului bancar din Moldova, dânsul este implicat în investigarea unui caz major la cererea guvernului din Malaiezia. În activitatea sa, inclusiv de analiză a rapoartelor Kroll, avocatul colaborează îndeaproape cu compania britanică QUITEL intelligence, care reunește un grup de profesioniști înalt calificați în domeniul informațiilor financiare și de afaceri și investigațiilor cazurilor de fraudă bancară.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md