Deputaţii PLDM, care au făcut propunerea, au solicitat informaţii despre modul în care sunt întoarse fondurile delapidate, în condiţiile în care autorităţile prezintă cifre eronate despre aşa-numita recuperare a banilor furaţi, iar aceste sume reprezintă de fapt mijloace din vânzarea activelor de la cele trei bănci falimentate.

„Acum trei ani s-a produs frauda bancară care a marcat profund Republica Moldova. În acest sens, acum un an şi jumătate, Guverul a convertitat garanţiile în datorie de stat. În rezultat, anul trecut au fost achitate 600 de milioane de lei din bugetul de stat. PLDM cere organizarea acestor audieri, pentru a ne documenta cum are loc investigarea cazului dat. În mai 2017, şi Comitetul de cooperare parlamentară a vorbit despre tergiversarea acestor investigaţii”, a declarat liberal-democratul Iurie Ţap.

„În ambele rapoarte Kroll, avem un înger numit Ilan Shor prin intermediul căruia au fost furaţi şi scoşi banii din bănci. A trecut destul timp, trei ani. Nu avem claritatea de ce unii se plimbă pe stradă, iar alţii au traşi la răspundere”, a menţionat şi deputatul Lilian Carp.

Precizăm că, deşi la sfârşitul anului trecut, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu anunţa că la mijlocul lunii ianuarie la Chişinău va veni o echipă a companiei Kroll pentru a discuta despre strategia de recuperare a banilor furaţi din bănci, acest lucru nu s-a mai întâmplat. 

Conducerea BNM a precizat pentru Jurnal TV că „se află încă la etapa de clarificare a informaţiilor prezentate în raportul Kroll II, urmând ca misiunea consorţiului internaţional „Kroll şi Steptoe & Johnson” să vină la Chişinău în timpul apropiat”.