19:25:19 25.04.2024
Stiri

Experții Comisiei Europene EXAMINEAZĂ îndeplinirea celor 10 condiționalități incluse în prima transă de asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro

Economie 08.02.2018 12:40 Vizualizări1743 Autor: Ziarul National
Experții Comisiei Europene EXAMINEAZĂ îndeplinirea celor 10 condiționalități incluse în prima transă de asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro


O echipă de experți ai DG ECFIN (Direcția Generală Afaceri Economice și Financiare din cadrul Comisiei Europene) a venit în R. Moldova într-o misiune de evaluare a celor 10 condiționalități incluse în prima tranșă din programul de asistență macrofinanciară al Uniunii Europene pentru R. Moldova.

Experții au avut o întrevedere cu ministrul Economiei și Comerțului (MEI), Chiril Gaburici, și secretarii de stat Iuliana Drăgălin și Vitalie Iurcu.

Gaburici a spus că MEI a îndeplinit cele trei condiționalități din zece, care au fost înaintate de UE și care țineau de competența instituției.

„A fost adoptată și a intrat în vigoare, în decembrie anul trecut, Legea cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală. O altă condiționalitate care a fost îndeplinită – adoptarea Legii cu privire la energetică. Documentul cuprinde toate recomandările experților europeni privind independența autorității de reglementare, inclusiv aprobarea bugetului și numirea conducerii acesteia. Cea de-a treia acțiune ține de reducerea numărului de acte permisive și a instituțiilor cu funcții de control. Astfel, a fost redus numărului instituțiilor cu funcții de control de la 58 la 18, micșorarea numărului de acte permisive de la 400 la circa 150”, a afirmat Chiril Gaburici.

Experții DG ECFIN au apreciat pozitiv acțiunile realizate de MEI pentru obținerea primei tranșe din programul de asistență macrofinanciară. Potrivit lor, urmează ca proiectele de legi adoptate să fie implementate cu succes, se arată într-un comunicat de presă al MEI.

Potrivit sursei citate, în cadrul întrevederii s-a discutat și despre condiționalitățile incluse în tranșa a doua din programul de asistență macrofinanciară, precum și despre proiectul de lege care vine să reducă presiunea sancționatorie asupra mediului de afaceri, document care urmează a fi definitivat de către MEI.

Asistența macrofinanciară oferită R. Moldova este în valoare totală de 100 de milioane de euro, dintre care 60de milioane de euro vor fi acordate sub formă de împrumut, iar 40 de milioane de euro - sub formă de grant. Resursele financiare vor fi alocate în trei tranșe egale, în funcție de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului cu FMI și a condiționalităților stabilite între R. Moldova și UE.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md