/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Vom cumpăra bilete de călătorie la terminalele de plată. Șoferii din autogări nu se arată încântați de schimbare

missing
07 februarie 2018, ora 19:09

Peste câteva zile, biletele de călătorie cu transportul rutier nu vor mai putea fi cumpărate de la casele de bilete de pe teritoriul autogărilor. Prevederea se conține într-un document aprobat de Ministerul Economiei care, în parteneriat cu un antreprenor privat, va pune la dispoziție cetățenilor o nouă modalitate de procurare a biletelor – prin terminale de plăți electronice.

„Eu sunt deprins cu o mână să dau și cu alta să iau. Am dat banul și am luat biletul. Las să fie și casa și terminalul”.

„Tot cumperi bilet, ori la casă ori la terminal. E una și aceeași.”

„Tot mi-i mai plăcut să văd un om să vorbesc cu el. Prea multă automatizare tot nu-i bună.”

Nici șoferii nu par încântați de noua formulă de plată. „Dacă ne vom folosi de terminale, nu vom avea bani pentru reparație și asta nu mă avantajează.”

„Va fi mai convenabil. Nu va fi rând.”

Directoarea Autogării de Nord susține că inițiativa este una bună, doar că are și mai multe dezavantaje. „Sunt oameni mai învârstă și eu cred că lor le va fi mai comod să cumpere bilete de la casă, pentru că terminalul e terminal, dar casierul e casier.”

Odată cu introducerea terminalelor, vânzătorii de bilete vor rămâne șomeri. „Noi vorbim de faptul că trebuie să creăm locuri de muncă. Trebuie să fie și case unde lucrează casier, și de terminale să se folosească cei care au nevoie,” susține Liubovi Lagovscaia.

„De lucru e puțin în Moldova. Am copii minori, doi. Trebuie să îmi caut alt serviciu. Trebuie să-i asigur cu mâncare, studii,” susține casierul Iurie Cuznețov.

„Casele de bilete vor exista în orice situație. Dacă o să ia amploare vânzările prin aparate, o parte din casieri vor fi regrupați în alte profesii,” declară Ștefan Vieru, administrartorul I.S. Gări și Stații Auto.

Noua procedură de procurare a biletelor va presupune două etape: rezervarea biletului on-line și achitarea.
„În cazul în care biletul nu este procurat în trei ore, rezervarea se anulează”, a adăugat Vieru.

În satele în care nu vor fi amplasate aceste terminale, procedura de procurare a biletelor va rămâne cea veche. „În cazul acesta, oamenii achită costul biletului la șoferul unității de transport”, a mai adăugat Vieru.

Rezervarea biletelor on-line va putea fi făcută începând cu 15 februarie și va fi valabilă doar pentru rutele interurbane și internaționale. Cea de-a doua etapă, care va începe la mijlocul lunii martie, presupune montarea fizică a terminalelor de plată. Antreprenorul privat care va monta și gestiona terminalele a fost selectat fără licitație.

„Nu a fost nici o selectare. A fost ofertă din partea lor, noi am acceptat-o. Ministerul a pus problema ca noi să desfășurăm serviciul respectiv, noi am contactat compania, compania a spus condițiile. Noi le-am acceptat și am încheiat contractul”, a subliniat Ștefan Vieru.

„Din nefericire întreprinderile de stat și municipale nu sunt obligate să treacă toată procedura pe care o trecem noi prin sistemul de achiziții publice. Este o gaură legislativă și noi am propus încă doi ani în urmă ca toate întreprinderile cu proprietate de stat sau unde statul este majoritar să facă achiziții publice. Faptul că există o singură companie care prestează așa servicii, astea sunt povești de adormit copiii”, a declarat pentru tv8 Veaceslav Ionița, expert IDIS Viitorul.

Pentru serviciile sale, antreprenorul privat va percepe 1 la sută din prețul biletului achitat de călători.

Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram