Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Legăturile cu lumea interlopă vor…

Legăturile cu lumea interlopă vor fi pedepsite în Georgia

În Georgia se înăsprește pedeapsa pentru apartenența la lumea interlopă, iar colaborarea cu reprezentanții acesteia va fi considerată o infracțiune. Un pachet de inițiative legislative a fost deja prezentat de către Guvern în Parlamentul de la Tbilisi. Potrivit portalului primecrime.ru, în spațiul post-sovietic există în total 431 de hoți în lege, iar 57 la sută dintre aceștia sunt georgieni.

Potrivit modificărilor propuse, apartenența la lumea interlopă va fi pedepsită cu închisoare de la șapte până la zece ani, în loc de cinci-opt ani, ca în prezent. De asemenea, se înăsprește pedeapsa pentru hoții în lege — cei șapte-zece ani, cum este în prezent, vor fi înlocuiți cu nouă-cincisprezece ani.

Înăsprirea legislației se referă nu doar la hoții în lege. Va fi pedepsită penal orice cooperare cu lumea interlopă. De exemplu, în Georgia este pe larg răspândit obiceiul așa-numitor clarificări cu implicarea hoților în lege. Odată cu modificarea legislației însă orice persoană care va apela la serviciile interlopilor pentru a-și soluționa problemele, va cădea sub incidența Codului Penal. Actuala lege presupune intentarea unor dosare doar împotriva hoților în lege, care se implică în arbitrarea unor pricini.

Inițiativa legislativă conține și alte modificări. De exemplu, în cazul în care un hoț în lege va fi de acord să coopereze în cadrul unor anchete pe cazuri deosebit de grave sau grave, va fi eliberat de răspundere penală.

Potrivit ministrului georgian al afacerilor interne Giorgi Gaxaria, înăsprirea pedepsei referitor la lumea interlopă, este dictată de acele provocări, cu care se confruntă Georgia în ultimul timp.

„Mentalitatea criminală și crima organizată creează serioase impedimente țării. Inclusiv pentru dezvoltarea economiei, implementarea unui stil de viață sănătos și alte domenii”, consideră el.

Prim-ministrul Giorgi Kvirikashvili a declarat în cadrul discuțiilor pe marginea inițiativei legislative, că „în Georgia niciodată nu se va înrădăcina mentalitatea interlopă”.

Acest lucru este exclus. În rezolvarea acestei probleme vom acționa fără compromisuri și fără milă, pentru că problema afectează interesele cetățenilor noștri, viața lor pașnică, viitorul țării noastre”, a declarat Kvirikashvili.

  • În Georgia apartenența la lumea interlopă și tagma hoților în lege este pasibilă de pedeapsă penală din decembrie 2005, când Parlamentul a aprobat amendamente la Codul Penal și a adoptat Legea cu privire la crima organizată și banditism.

  • Pe unul dintre cunoscutele site-uri rusești, primecrime.ru, care monitorizează datele despre lumea interlopă, a fost publicat un comunicat, conform căruia, în prezent în spațiul post-sovietic au rămas doar 431 de hoți în lege, iar 57 la sută dintre ei sunt georgieni.

Sursa: Jam News